Leve de vesting Brielle

Ze komen!

orgineel 1 april Corrie de Winter

Door: Corrie de Winter
Bron: Website Columbus Travel

Het is 1 april 1572. Coppelstock, de veerman die heen en weer roeit tussen Maassluis en Brielle ziet in de Maasmond een grote vloot geuzenschepen liggen. Deze Watergeuzen zijn opstandelingen die het niet eens zijn met het Spaanse gezag. Zij willen bijvoorbeeld meer godsdienstvrijheid, minder belastingen en betere rechtspraak. Dit alles wordt niet toegestaan, de regels worden almaar strenger. De opstandelingen, die zich geuzen zijn gaan noemen, vluchten de bossen in (de bosgeuzen) of ze gaan het water op.
Nu zijn er op 1 april nauwelijks Spaanse soldaten in de stad, dus Coppelstock adviseert de stad in te nemen voor de Prins van Oranje, de leider van de Opstand. De vroedschap en de burgemeester aarzelen erg lang en de bevelhebber van de vloot, Lumey geeft zijn mannen het bevel de poort in te beuken met een scheepsmast.

Elk jaar wordt het verhaal van 1 april nagespeeld.
De bevolking (ik ook) is passend gekleed, dus je waant je echt in 1572. Ook de kinderen doen mee. Dit jongetje rent over de vestingwal vlakbij de Noordpoort om te vertellen dat de geuzen in aantocht zijn.
Bijzonder spannend, ieder jaar weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.