Leve de vesting Brielle

Briels Klokkenluiders Gilde

Het Briels Klokkenluiders Gilde (BKG) luidt de klokken in Brielle op traditionele wijze, met de hand.

Geschiedenis
In 1999 werd het Briels Klokkenluidersgilde officieel geïnstalleerd door de toenmalige burgemeester van Brielle, mevrouw B.F.A. van der Kluit-de Groot. Hoewel de naam ‘gilde’ doet vermoeden dat het om een zeer oude vereniging gaat, is dat dus niet het geval. Toen de gilden hun bloeiperiode beleefden bestond er geen klokkenluidersgilde. Het luiden van klokken werd gedaan door de koster of de torenwachter met eventuele helpers.
Inmiddels telt het Gilde meer dan 40 actieve en enthousiaste leden die zich regelmatig inzetten om – net als vroeger – de inwoners van Brielle te attenderen op bijzondere gebeurtenissen.

De Klokken
We hebben het over cultureel erfgoed want Katrin, de oudste klok in de Sint Catharijnetoren stamt uit 1482 en weegt maar liefst 4.380 kg. De Sint Catharijnetoren telt 5 luidklokken. Er zijn minimaal 9 luiders en 2 luidmeesters nodig om het 5-gelui te laten klinken. Aan de vorm te zien is de stadhuisklok waarschijnlijk nog ouder, maar zowel de gieter als het gietjaar van deze klok zijn onbekend
De Dop, de klok van de Sint Jacobskerk, wordt alleen geluid bij de intocht van Sinterklaas en op 1 april. Deze klok is in 1943 door de Duitse bezetter op transport gezet, maar door een gelukkig toeval weer teruggekeerd.

Klok ‘Barbara’. Gieter: Petit & Fritsen 2010, 590 kg.
De klok is genoemd naar de beschermheilige van torens en klokkenluiders de heilige Barbara

 

Contactgegevens

Dick Verbeek (vertegenwoordiger Briels Klokkenluiders Gilde)
Hoogaars 15
3232TC Brielle
daverbeek@planet.nl

Secretariaat BKG
Wim Boeren
Kogge 95
3232TN Brielle
wimboeren10@gmail.com