Leve de vesting Brielle

Erfgoedgilde Den Briel

Beeldmerk Erfgoedgilde Den Briel

Het erfgoedgilde is een platform waar de historische kennis en belangstelling voor het Brielse erfgoed samenkomen. Daarnaast fungeert het gilde als klankbordgroep voor het gemeentelijk historisch beleid.

Oprichting:

Sinds medio 2013 participeert de vereniging, op initiatief van de gemeente Brielle, in een overleg met andere Brielse historische organisaties om te komen tot de oprichting van een Briels Erfgoedgilde. De HV De Brielse Maasmond vervult een voortrekkersrol in dit proces. Het idee van een erfgoedgilde is voortgekomen uit het gemeentelijke project ‘Leve de vesting Brielle – 300 jaar vestingwerken’.

In de loop van 2014 heeft afstemmingsoverleg tussen de gemeente en een vertegenwoordiging van de betrokken historische organisaties (waaronder de werkgroep Kanonnen & Affuiten, Historische Vereniging de Brielse Maasmond, de 1 April vereniging en de gidsengroep) plaatsgevonden over uitgangspunten, doel en taken van het gilde. Als sluitstuk van dit proces stemde het college van b en w in oktober 2014 in met de installatie van het Briels Erfgoedgilde.

De daadwerkelijke installatie van het Erfgoedgilde Den Briel door burgemeester en wethouders vond plaats op 26 juni 2015 in de hal van het stadhuis aan de Markt. Na inleidende woorden van waarnemend burgemeester Gregor Rensen schetste wethouder Dick Verbeek de motivatie van de gemeente om te komen tot een erfgoedgilde voor Brielle. Vervolgens tekenden Dick Verbeek namens het gemeentebestuur en Willem Delwel namens het Erfgoedgilde Den Briel het visiedocument ‘Inwoners als ambassadeurs voor het erfgoed van Brielle, ruimte voor particulier initiatief’, waarna de wethouder het Erfgoedgilde een gevelbord aanbood. Het formele gedeelte van de bijeenkomst werd door Willem Delwel met een toespraak afgesloten.

Het erfgoedgilde bestaat momenteel uit:

En groeit alleen maar verder. Blijf op de hoogte via Facebook of deze website.

 

“Bewoners als ambassadeur voor het erfgoed van Brielle. “

gilde1

 

Met de installatie van het Erfgoedgilde is de samenwerking  geformaliseerd. Bijzonder is dat hiermee officieel ruimte is gecreëerd voor particulier initiatief, dit is erg bijzonder in Nederland. (lees hier daar meer over)

Wilt u ook bijdragen en meewerken aan de doelen van het erfgoedgilde, laat het ons weten via info@levedevestingbrielle.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Alexander van Maanen
6-16-2023 22:58:13

Beste lezer, Is het boek Korps Torpedisten Brielle via jullie te bestellen? Met vriendelijke groeten, Alexander van Maanen