Leve de vesting Brielle

Werkgroep ‘Kanonnen en Affuiten’

Beeldmerk Erfgoedgilde Den BrielKoos Steentjes

Een aantal vrijwilligers, afkomstig van het voormalige Zakkendragersgilde, aangevuld met enkele andere Briellenaren vormt een werkgroep die in het kader van 300 jaar vesting (2013) door de gemeente werd geïnstalleerd. De werkgroep inventariseerde de stand van zaken van de wallen met speciale aandacht voor de kanonnen hierop en de bunkers op de verschillende bastions. Uit deze inventarisatie bleek dat een groot gedeelte van de onderstellen van de kanonnen, de zogenoemde affuiten, er slecht aan toe waren en dat het pleisterwerk en de deuren van de bunkers achterstallig onderhoud vertoonden.

Vanuit de gemeente werd een herstelbudget beschikbaar gesteld en de werkgroep kon in april 2013 aan de slag. In overleg met de gemeente worden de affuiten van de Brielse kanonnen gerestaureerd of, indien noodzakelijk, in zijn geheel vervangen. Naast het werk aan de kanonnen verricht deze vrijwilligersgroep ook het nodige opknapwerk aan bastions en bunkers. De werkgroep ‘Kanonnen en Affuiten’ levert met zijn werkzaamheden een belangrijke bijdrage aan de instandhouding van het Brielse erfgoed.

Lees hier de laatste foto-verslagen van de werkzaamheden van de werkgroep>

Kanonnen en affuiten pag. 60

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Jan Mulder
6-21-2017 19:14:26

t.a.v. de werkgroep kanonnen en affuiten; graag contact over de maak van een nieuwe affuit in Ommen. Mijn telefoonnr. is 0529-451042.


jouke post
8-31-2018 17:40:09

Graag zag ik mijn informatie over de volgende gieters aangevuld. Bakker, Pieter Butendiic, Gerrit Butendiic, Steven Crans, Cyprianus Dop, Adriaan Grave, Jan Albert de Kaerwas, Wouter Ouwerogge, Jan Cornelis en Cornelius Specht, Johannes Mijn invalshoek is de klokgieterij en wat deze gieters hebben gedaan voor Voorne-Putten en Rozenburg. Wellicht dat vanuit de geschutgeschiedenis nog aanvullende gegevens bekend zijn. Uiteraard zijn mijn gegevens beschikbaar. een samenkomst is misschien een optie. Vriendelijke groet Dhr. Jouke Post Oudenhoorn.