Leve de vesting Brielle

Werkgroep Gevelstenen

Beeldmerk Erfgoedgilde Den Briel

Grote steden zoals Maastricht, Nijmegen, Dordrecht en Amsterdam herbergen de meeste gevelstenen. Kleinere steden laten een zeer gevarieerd aantal zien van nagenoeg geen enkele steen tot een aanzienlijke hoeveelheid gevelstenen waaronder de historische binnenstad van Brielle.

Voor de inwoners en de vele bezoekers van onze fraaie stad is het nuttig om achtergrond en informatie over de gevelstenen beschikbaar te maken. Door middel van een handzaam gevelstenenboekje en een uitgebreide website kan hierin worden voorzien.

De website laat een kaart van Brielle zien met de actuele plaats van de gevelstenen met verdere, voor zover in de archieven te vinden, gegevens. 
Bij het wandelen door Brielle valt het op dat een aantal gevelstenen in ‘staat van ontbinding’ verkeert. Het zou bijzonder jammer zijn als deze eens zo sierlijke gevelstenen verdwijnen uit onze stad. Hiermee verdwijnt een deel van onze historie.

De werkgroep stelt zich voor de eigenaren van gevelstenen te benaderen om te bewerkstelligen dat de betreffende stenen goed onderhouden worden. Het opzetten van een zogenaamd ‘restauratiefonds’ in samenwerking met de gemeente kan hierbij van grote invloed zijn op het behoud van onze gevelstenen historie.

Naar de overzichtskaart met alle gevelstenen en informatie>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Els Laroy-Meeuse
3-31-2018 14:23:05

Beste Fré, donderdag j.l. heb ik op de site van Leve de Vesting een reactie met bijlage geplaatst n.a.v. 'Niets is om Niets' (Molenstraat 4). Daar heb ik tot nu toe niets over teruggezien. Klopt dat? Is mijn reactie wel binnengekomen? N.B. Bij de huidige bewoners heb ik een kopie van mijn krantenartikeltje uit 2005 bezorgd. Ik wens je een mooie 1 april en prettige paasdagen, met vriendelijke groeten, Els


brigitta kroeb
7-14-2021 20:53:57

goede avond ik woon in castricum in noord hollande.ik was vandaag met me tuin bezich.en ik vond een spes talp gevel steen tegen .mischien heeft u intressen in.kan u telefoon met me contate met me opnemen.mijn telefoonnummer is.06.87142857


Annita van de Sande
11-21-2023 00:21:00

Beste, Graag zou ik meer willen weten en zien van de gevelsteen met de gekaakte haring. Ik ben op 29 dec 1948 geboren in Brielle in de Vischstraat 10 waar deze steen ingemetseld zou zijn.