Leve de vesting Brielle

Zalmvisserij in Brielle

Vanuit een aantal plaatsen langs de benedenloop van de grote rivieren werd eeuwenlang de zalmvisserij met behulp van zalmsteken beoefend. Steken zijn schuttingen van rijshout, aan weerszijden voorzien van fuiken. Onderhoud gebeurde vanuit z.g. zalmschuren. Aan het Havenhoofd in Brielle staan ze er nog steeds, in alle andere plaatsen zijn ze verdwenen. De schuur in Brielle, Veerweg 6, is een monument. Deze schuur, nu woonhuis, is gebouwd omstreeks 1880.

Veerweg006

In 1942 kwam de zalmschuur in handen van Steven de Kruis, de laatste zalmvisser van Brielle. Het is bijzonder dat deze vorm van visserij in Brielle tot in de jaren 40 heeft bestaan, veel langer dan elders. Voor het vissen gebruikte men houten zalmschouwen en steekhengsten. Omdat steekhengsten op het laatst overal elders verdwenen waren, stond het type ook wel bekend als Brielse hengst.

Veerweg009

Foto: Streekarchief Voorne-Putten

De enig overgebleven steekhengst uit die tijd is omgebouwd tot jacht en heeft zijn bestaan weten te rekken tot de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Toen is het scheepje opgegeven en vervolgens gezonken in een achterafslootje. Twintig jaar later is het weer naar boven gehaald en door de Stichting Behoud Hoogaars nauwkeurig opgemeten en nagebouwd op de oude scheepswerf in Arnemuiden.

boreas

Deze steekhengst, de ‘Boreas’ brengt een bezoek aan Brielle op 22 en 23 mei 2018 en neemt de oorspronkelijke ligplaats in van de vroegere zalmschouwen, de oude plek bij de grote zalmschuur aan de Veerweg.

U kunt een vaartochtje maken met de steekhengst ‘Boreas’ met aansluitend een korte wandeling langs de Veerweg tot aan het Prikkevest. Een Brielse stadsgids zal u de geheimen van Meeuwenoord onthullen!

Meedoen:

Opgeven bij Mevr. A.J. Luik Sipma (0181-418421), ajluik@hotmail.com
Tijdig afspreken is belangrijk, want er kunnen per vaartocht maximaal 7 personen met de steekhengst mee. Aangeven welke tijd uw voorkeur heeft.
22 en 23 mei: vertrek 13.30 en 15.30.
Deze vaartocht en wandeling kost per persoon € 3,50 over te maken op NL92 RABO 03654 08166

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Hans de Visser
5-23-2018 20:57:12