Leve de vesting Brielle

Werkgroep Kanonnen en Affuiten: ‘Werken in de mei-zon op de wallen’

 Een aantal kanonslopen moeten nog zwart geverfd worden en op bastion V blijkt dat het verfwerk van de affuiten deels aan het bladderen is. Het hout van deze affuiten was nog niet droog genoeg en ging scheuren. Deze plekken worden met houtrotvuller gedicht en geschilderd.

mei 1

mei 2

mei 12

 

 

Het verfwerk aan bastion V is bijna klaar. De laatste randen en natuurlijk aan de letters worden bijgewerkt.

mei 3

mei 4

mei 5

mei 6

mei 7

Ook de binnenkant wordt onder handen genomen, want hier komt te zijner tijd een kleine expositie in. Eerst voorstrijk en daarna nog een laag muurverf en het bastion is klaar. Nu alleen het grondwerk en bestrating nog. Foto

mei 9

mei 10

mei 11

 

Aangezien we deze zomer al de affuiten willen nalopen en waar nodig weer verven, heeft een van de werkgroep leden een mobile verf-kar gemaakt voor onze “meesterschilder”.

mei 8

 

Deze zomer moet het buitenwerk van het kruitmagazijn in de courtine tussen bastions VIII en IX gedaan worden. Eerst moeten de drempels vrijgemaakt worden zodat de preciese hoogte van de deuren gemeten kan worden,

mei 13

mei 14

Aan de buitenzijde van de courtine is een dichtgemetselde luchtgang en deze moet eerst vrij gegraven worden en dan opengehakt.

mei 15

mei 16

mei 17

mei 18

 

En om de regendagen op te vangen is er ook nog wat binnenwerk te doen. De twee affuiten van bastion VI zijn uit elkaar gehaald en worden in de grondverf gezet.

mei 19

mei 20

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


P.zwart
6-7-2016 14:42:41

Ziet er weer mooi uit en hoe is het bij de poort van het oude zwembad gguldemond GR piet zwart geervliet


Willem.v.Egmond
6-7-2016 19:42:42

Mooi werk mannen, kunnen jullie echt trots op zijn, ik ga ook proberen 2 kanonnen bij ons op de haven punt te plaatsen tegenover de ingang van de Brielse haven


Rens van Adrighem
6-8-2016 10:49:26

''Op bastion V blijkt dat het verfwerk van de affuiten deels aan het bladderen is''. Zelf heb ik in maart 2016 het bladderen van de verf van de affuiten waargenomen op bastion IX. Dat deze constatering mij niet verrast, zal misschien duidelijk zijn na het kennis nemen van onderstaande. Half juli 2013 riep ik de werkgroep van kanonnen & affuiten op om te overwegen tot een ander besluit te komen wat betreft het SCHILDEREN van de affuiten. Houtwerk werd in de periode van dit wapentuig nooit geverfd. Als het al behandeld werd, deed men dat hooguit met lijnolie. Op de eerste plaats bespaard dat een hoop werk, en nu het geschilderd is zal het om de twee jaar weer geschuurd en geverfd moeten worden. De keuze van olie, of een goede matte beitssoort zou een hoop werk en geld besparen. Een keer per jaar ter plaatse met een plantenspuit het affuit een laagje olie geven zou in een half uurtje gepiept zijn. Het schilderen kost qua tijd en verf, minimaal vier keer meer dan het in de olie of beits zetten. Door de affuiten te schilderen zal je ze nu elke twee jaar grondig moeten gaan schuren en opnieuw verven om ze in goede staat te houden, want het hout zal blijven scheuren en de verf zal blijven bladderen. Helemaal na het aanbrengen van meerdere verflagen. Het is zo jammer dat mijn opmerkingen als negatief beoordeeld worden, want ik weet waar ik het over heb en wil alleen maar geargumenteerd advies geven. Het is dan ook zo jammer dat door gelijk te reageren 'waar bemoei je je mee', er voor de enthousiaste en niet aflatende inzet van de werkers, geen einde zal komen aan het intensieve onderhoud van de kanonnen. Nu is wel duidelijk dat de opmerkingen die ik maakte geen loze kreten waren. De klok kan nu niet meer teruggedraaid worden, dus zit er niets anders op dan het steeds weer oplappen van de affuiten. Het zandstralen van de affuiten om de verf te verwijderen en alsnog in de olie of beits zetten, zal er niet inzitten. Eén voordeel: de waardering voor de grenzeloze inzet van de mannen is hierdoor alleen maar nog groter geworden. Rens.