Elk jaar brengt de werkgroep Kanonnen en Affuiten een werkbezoek aan een vesting e.d. om ideeën op te doen. Dit jaar werden twee forten van de Zuiderwaterlinie en de restanten van de vesting Bergen op Zoom bezocht.
Eerst hebben we het fort Henricus bezocht. Er konden wel 450 soldaten in Fort Henricus in Steenbergen. Met 11,5 hectare was deze Hendrik een van de grootste forten in het Zuidwesten van de Republiek der Nederlanden! Onlangs werd Fort Henricus opgeknapt.
Het was nog wat kaal na de recente restauratie, maar is was wel een prachtige uitkijktoren met doorgang door de wal gebouwd. Het lijkt beton, maar is van hout.
Zie ook https://www.zuiderwaterlinie.nl/11-vestingsteden/forten-in-nederland/fort-henricus
Daarna op weg naar Fort de Roovere in Halsteren en vlak bij Bergen op Zoom. Dit fort was een extra verdediging voor Bergen op Zoom.
Zie ook https://www.zuiderwaterlinie.nl/11-vestingsteden/forten-in-nederland/fort-roovere
Ook dit fort is geheel gerestaureerd en heeft een tweetal beroemde kunstwerken. Allereerst de Mozesbrug; een goede naam want je loopt al het ware door het water.
En dan is er de Pompejus toren, een uitkijktoren annex tribune voor openluchttheater. Een heel bijzonder bouwwerk met prachtig uitzicht over de omgeving.
Meer informatie vind je via deze link >
Daarna op weg naar Bergen op Zoom. in 1697 om precies te zijn, moest vestingbouwer Menno van Coehoorn constateren dat de vestingwerken van Bergen op Zoom in desolate staat verkeerden. Hij begrootte de herstel- en verbeterkosten op 2,6 miljoen gulden (dat zou nu ruim 21,5 miljoen euro zijn). Uiteindelijk werd het een van zijn beste ontwerpen. Helaas is het grootste deel na 1868 afgebroken. Wat rest is het Ravelijn op den zoom.
Zie ook: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/voetbrug-naar-het-ravelijn
Toch was het heel interessant, omdat in tegenstelling tot onze ravelijnen hier kelders waren voor kanonnen (3 stuks) en musketten.
Ook hier een nieuwe toevoeging, namelijk een drijvende brug.
Als laatste de Gevangenpoort. Dit is de enige bewaard gebleven middeleeuwse stadspoort van Bergen op Zoom. Het is zelfs één van de oudste nog bestaande stadspoorten in Nederland.
De poort is gebouwd rond 1350 als onderdeel van een stenen vestingmuur met gracht. Door uitbreiding van de vesting in 1484 komt de poort binnen de muren van de stad te liggen en verliest ze haar functie als toegangspoort en verdedigingswerk. Ondertussen is de poort al enige tijd een gevangenis, waardoor ze bespaard blijft van de sloop. Tot ongeveer 1925 wordt de poort nog als gevangenis gebruikt.
Werkgroep kanonnen en Affuiten
Sander van ‘t Verlaat
Geef een antwoord