Leve de vesting Brielle

Werk aan de vestingwerken: “Zomer op de Brielse wallen”

Ondanks de vakantietijd hebben we heel wat werk verzet, Het weer was beter dus tijd voor al het buitenwerk. Bij het kruitmagazijn in de courtine tussen VI en VII is de grond afgegraven. We moesten meer grond afgraven, omdat de oorspronkelijke drempel lager lag dan gedacht.

Bij de linker deur was de drempel verhoogd en boven de oude scharnieren, nieuwe aangebracht. Er was al voorzien in een afvoer naar de sloot en dit was nu zeker nodig. Een oppervlakte van ca 30 m2 meter is bestraat en aan de zijkanten is de grond opgevangen door een muurtje van basaltkeien.

juli (1)

juli (3)

juli (4)

juli (5)

juli (6)
Ook het straatwerk bij Bastion V is aangepakt. Bij het afgraven kwam er een stuk muur tevoorschijn, waarschijnlijk als onderdeel van de fundering van de zijmuren. Foto 8. Daarom is het klinkerpad wat korter geworden, zodat de fundering intact kon blijven. Dit heeft als voordeel dat bij heftige regenbuien het water beter opgenomen wordt in het grindbed.

juli (7)

juli (9)
Regeren is vooruitzien en daarom is er een houten mal gemaakt voor de glazen binnen pui.

juli (10)
En het werd steeds mooier weer en wij hebben graszoden gelegd bij Bastion VIII en bij de courtine. Dus (bijna) dagelijks water gegeven.

juli (11)

juli (12)

juli (13)
Deze zomermaanden hebben we ook onze gereedschap en onderdelen geïnventariseerd en in een zelfgemaakte stelling opgeborgen. Hopelijk kan nu iedereen alles vinden.

aug 1
De grenen deuren en luiken voor het kruitmagazijn zijn in ruwe vorm klaar en worden nu op maat gemaakt. Elke deur bestaat uit 2 lagen grenen; de buitenste laag verticaal en binnen schuin. De hand gesmede scharnieren worden pas gemaakt. Ook ontdekken we allerlei details zoals het feit dat het oude hangwerk van koper is. (Meer informatie over het kruitmagazijn in de courtine is hier op de site te vinden).

aug 2

aug 3

aug 4 aug 5

aug 6
De tunnel is nu open aan de buitenkant van de wallen en wordt verder onderzocht. Er moet o.a. 20 cm grond en puin geruimd worden.

aug 7

aug 7

aug 8

aug 9
En dan het zware werk, het openbreken van de dichtgemetselde deuren en ramen. Dit is zeer degelijk gedaan ca 40 jaar geleden.

aug 10

aug 11

aug 13

aug 14
En dan kunnen we naar binnen, Er ligt veel grond en stenen, op sommige plaatsen wel een halve meter. Ook vinden we de resten van een winkelwagen en een stoel. Gelukkig hebben we hulp van een kraantje dat precies in de deur past.

aug 16

aug 18

aug 19

aug 20 (1)

aug 22
Het resultaat ziet er aan de buitenkant al goed uit.

aug 23
De binnenkant van het gemetselde gewelf is zwart geblakerd door vuurtje stoken, Een bedrijf gaat testjes uit te voeren hoe dit het beste schoongemaakt kan worden. En dit blijkt met gewoon water.

aug 24

aug 25

aug 27
Helaas hebben we deze zomer- eigenlijk voor het eerst, te maken met vandalisme. Bastion V is bekogeld met stenen en Bastion III is beklad met graffiti. Dit is nog gemakkelijk te verhelpen. Maar bij Bastion II achter het Kruithuis, is ingebroken en brand gesticht. Alles moet schoongemaakt worden en ook de deuren moeten vervangen worden.

aug 29

aug 30

aug 31

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


freek.voskamp
9-16-2016 12:47:25

Ben onder de indruk van het vele werk wat jullie hebben verzet. Belangrijk voorde historie van onze stad. het mag best wel meer publiciteit hebben, b.v. in de " Brielse Mare "


Hans de Visser
9-16-2016 16:45:08

Jullie verzetten bergen werk, daar heb ik nogal veel bewondering voor. Jammer van het vernielen van het kruithuis, daar zakt de moed wel van in je schoenen. Ook jammer dat er geen 100 kilo buskruit in Bastion II heeft gelegen!