Leve de vesting Brielle

Werk aan de Vestingwerken: ‘Oktober: de affuitenfabriek’

In oktober de laatste het werk aan bastion VIII ½ afgemaakt. De muur nog een keer geschilderd en ook de binnenkant van de deur hebben weer een lik verf gekregen. Een deur moest ook nog gangbaar gemaakt worden. Als laatste de grond achter de ezelsruggen weer aangebracht. En de verfresten van het “verfincident” opgeruimd.

1 okt

2 okt

3 okt

4 okt

Aangezien de scharnieren voor de deuren van Bastion V nog steeds niet klaar zijn, besloten we om een aantal affuiten naar de werkplaats te brengen. We begonnen met de twee affuiten op Bastion IX. Kanon eraf en de affuit ophijsen om naast het pad te zetten. Deze twee affuiten zagen er nog goed uit, met uitzondering van de assen en wielen. Maar bij het hijsen bleven de wielen en staan! Blijkbaar had men al eens het bovenstuk vernieuwd, maar nooit aan de assen vastgemaakt. Ook op Bastion V werden van twee affuiten de kanonnen getild. Een affuit kon direct naar het stort en de andere kan nog gereviseerd worden.

5 okt

6 pokt

7 okt

8 okt

9 okt

10 okt

11 okt

Volgend jaar zal nog wel het nodige werk verricht moeten worden aan de opstelplaatsen. Met de vorktruck werden de twee affuiten naar de werkplaats gebracht.

12 okt

13 okt

Daarna moesten de drie affuiten nog gesloopt worden. En dat viel nog niet mee. Ook bleek dat stukken van de affuiten waar water was blijven staan toch aan het rotten waren. De drie affuiten zijn alle drie net iets anders opgebouwd en ook de draadeinden hebben verschillende diktes. Alle ijzeren onderdelen worden bewaard en waar nodig gestraald.

14 okt

15 okt

16 okt

17 okt

18 okt

19 okt

Voor de twee affuiten van bastion IX moeten nieuwe assen en wielen gemaakt worden. Alle bouten worden weer gangbaar gemaakt en waar nodig worden bestaand onderdelen gerepareerd, zoals deze “chassisbalk”. En natuurlijk schuren en verven; elk onderdeel krijgt twee lagen grondverf.

20 okt

21 okt

22 okt

23 okt

24 okt

25 okt

26 okt

In november gaan we de drie affuiten weer opbouwen. Daarna is er nog voldoende hout, met uitzondering van hout voor de wielen, om drie nieuwe affuiten te bouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.