Leve de vesting Brielle

Werk aan de Vestingwerken ‘Mei, een pechmaand’


Er zijn van die dagen dat alles een beetje tegenzit. Nu in dit geval zat alles tegen in de maand mei. We wilden het laatste affuit afbouwen, maar hadden niet voldoende grote ringen meer. Dus vlug besteld, want op internet waren geen dikken ringen van deze diameter te vinden. Ook hadden we een tekort aan houtdraadbouten, maar die konden we wel via internet bestellen.


1-mei

Leen van Dijk ontdekte dat we nog te weinig wielen hadden gemaakt, namelijk 4 in plaats van 8; dus aan de slag.

2-mei

3-mei

4.1-mei

4-mei

5-mei

Omdat de bandzaag niet goed werkte, eerst beide delen op elkaar gelijmd dan pas rond zagen. Dit was geen goed idee, want met de cirkelzaag ging het niet zo nauwkeurig en moest er veel meer geschuurd worden.

6-mei

7-mei

Dus daarom alles met de hand gezaagd, geschuurd enz.

9-mei

10.mei

11-mei

Gelukkig is de werkgroep versterkt met een nieuw lid, Kees de Bruyn.

8-mei

De ringen waren er snel en het affuit kon worden afgebouwd en de wielen erop gezet worden.

13-mei

14-mei

15-mei

Koos Steentjes had uit Havlickuv Brod scharnieren meegenomen, die door een lokale smid op ambachtelijke wijze gemaakt waren. We besloten, gelet op de prijs-kwaliteitverhouding ook de “handvatten” door de smid te laten maken. We vonden op een van de affuiten dit mooie gesmede exemplaar.

16-mei

Binnenkort kunnen we eindelijk aan Bastion V beginnen. Het vlonder waarop een van de kanonnen staat is verrot, dus nieuw hardhout besteld.

18-mei

Over hout gesproken… We hebben nog eikenhout liggen voor 3 nieuwe affuiten. Maar het was erg nat, maar het hout kan nog de hele zomer drogen. Wel ontdekten we houtworm in de korte plankjes waarvan de wielen worden gemaakt. Het hout droogt nu wel, maar krijgt wel erg veel scheuren. We zullen met de leverancier over een compensatie moeten praten.

19-mei

20-mei

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.