Leve de vesting Brielle

Werk aan de Vestingwerken ‘Maart; drie nieuwe affuiten geplaatst’

Het nieuwe affuit voor het museum is bijna klaar. Nog wat verven, de wielen monteren en ook nog touwen splitsen. De affuiten op een schip, ook wel rolpaard genaamd, waren voorzien van touwen, die moesten voorkomen dat het kanon na het afschieten te ver naar achter ging. Na het laden werd het kanon d.m.v. schoten weer voor de opening getrokken. Ook werd nog snel een spie gemaakt, waardoor de elevatie van het kanon werd bepaald.
1-maart

2-maart

3-maart

4-maart

5-maart

Het kanon staat klaar voor het transport naar het museum.

6-maart

7-maart

Het kanon staat nu nog op het oude onderstel. Eerst moet een brugkraan gebouwd worden, zodat het kanon opgetild kan worden. Het oude onderstel wordt vermaakt om het gewicht van het nieuwe affuit en kanon gelijkmatig te verdelen over de natuurstenen vloer.

8-maart

9-maart

10-maart

Het kanon lag jaren op z’n kop en moest gedraaid worden,

11-maart

12-maart

13-maart

14-maart

De volgende dag werd het nieuwe affuit op zijn plaats gebracht en werd het kanon langzaam op zijn plaats gelegd.

14 - 1

15-maart

16-maart

Op woensdag 25 maart werd het nieuwe affuit door wethouder Dick Verbeek officieel op het nieuwe affuit gelegd. De bouwploeg poseert trots bij het nieuwe affuit.

17-maart

18-maart

19-maart

En zo ziet het nieuwe kanon eruit in de hal van het museum.

kanonopaffuit1

kanonopaffuit2

Maar er was nog meer te doen. Er stonden 2 nieuwe en 2 gerenoveerde affuiten klaar; voor Bastion V en Bastion IX. Maar eerst moesten de opstelplaatsen schoongemaakt worden. Het bleek dat een van de vlonders bij Bastion V rot was en vernieuwd moest worden.

20-maart

21-maart

Daarom voor 1 april eerst de twee nieuwe affuiten geplaatst, want die moeten op 1 april gebruikt worden. Het “zware materieel staat klaar; de affuiten op de vrachtauto en een kraan om de affuiten op zijn plaats te zetten en de kanonnen erop te leggen. Als alles op zij plaats staat moeten de wielen er nog aangezet worden en de beugels over de “armen” van het kanon gemonteerd worden.

22-maart

23-maart

24-maart

25-maart

26-maart

27-maart

28-maart

In april zullen we nog een affuit afbouwen en aan het werk bij Bastion V.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.