Leve de vesting Brielle

Werk aan de vestingwerken: januari

Door: Sander van ’t Verlaat, werkgroep Kanonnen en Affuiten van Erfgoedgilde Den Briel

Hoewel we geen echte winter hebben, heeft de werkgroep alleen binnen gewerkt. Het eerste van de laatste drie affuiten schiet al aardig op. Als we in dit tempo zo doorgaat kunnen tot april alle drie affuiten klaar hebben. 

De voltooiing van het Kruitmagazijn in de courtine gaat gestaag door. De tussenmuur vordert goed en de ramen hebben aan de binnenkant een glazen ruit. De bedoeling is om in het seizoen de luiken open te laten en de verlichting aan, zodat voorbijgangers het interieur kunnen zien. En aan de inrichting wordt ook gewerkt.
Omdat de luiken nu niet meer van binnen gesloten kunnen worden, zijn sloten aangebracht. 

Als het inderdaad lukt om ook het reserve –affuit deze winter klaar te hebben, kunnen dat als ruil-affuit inzetten. Sommige affuiten zijn al weer aan een opknapbeurt toe, zoals de foto’s van het kanon en affuit op het Prikkevest. Dit was een bestaand affuit dat nog geverfd is. Maar we hebben nu meer ervaring en gebruiken beits. Als het affuit binnen staat kan het goed drogen en weer opgeknapt worden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


rens van adrighem
2-18-2020 15:55:43

In eerste instantie van dat verven van de affuiten waarschuwde ik in het begin al dat dat niet verstandig was, en dat het in de olie of beits zetten veel verstandiger is. Dat werd toen als bemoeiallerig en negatief commentaar ervaren. Gelukkig hebben de werkers het herzien en zijn nu beits gaan gebruiken, waardoor een hoop werk bespaard blijft.