Leve de vesting Brielle

Werk aan de vestingwerken: Een nieuw jaar, een nieuw begin.

‘Een nieuw jaar, een nieuw begin’

Deze aanhef is eigenlijk niet juist, want na ons kerstreces is het werk in januari gewoon doorgegaan. In december is het werk aan het Kruitmagazijn in de Courtine zover klaar dat we de buitenkant in het voorjaar kunnen gaan verven. Voor de binnenkant hebben we architect Rokus Visser om advies gevraagd hoever we met de restauratie van binnenmuren moeten gaan. De komende maanden gaan we kijken wat al dit metselwerk gaat kosten. We houden u op de hoogte.

courtine (1)

courtine (2)

 

Dit jaar hebben we weer twee affuiten die nog in redelijke staat waren geverfd en weer in elkaar gezet en zijn ook al geplaatst, Zie verder in dit verhaal.

janfeb (1)

De brug bij het Kruithuis kon niet meer draaien. De brug is opgekrikt en de ijzeren platen met de wieltjes eronder vandaan getrokken. Het gewicht viel tegen. Het draaiwerk is nu bij een vakkundige metaalwerker en we hopen dit voorjaar dat de brug weer kan draaien. De grond onder de draaicirkel van de brug is afgegraven en bestraat.

janfeb (2)

janfeb (3)

janfeb (4)

 

Winter betekent nieuwe affuiten bouwen en we hopen dat we de komende maanden 4 nieuwe kunnen maken. Deze worden iets breder, want de nieuw gekochte kanonnen moeten erop kunnen. Dus balken schaven,

janfeb (5)

het ijzerwerk verven

janfeb (7)

wielen maken

janfeb (9)

janfeb (10)

janfeb (14)

assen en chassisbalken inhakken. En dit is zeer arbeidsintensief.

janfeb (11)

janfeb (12)

janfeb (13)

janfeb (15)

janfeb (16)

janfeb (17)

 

De onderdelen voor het eerste affuit liggen al klaar voor de montage.

janfeb (18)

Onze gereedschappen en voorraden liggen bij de Firma van Dijk, maar we konden vaak dingen niet vinden. Daar komt nu hopelijk een eind aan, want we hebben een paar grote stellingen geplaatst. En nu maar hopen dat niets “zoek” raakt.

janfeb (19)

De twee gerenoveerde affuiten hebben we op het ravelijn bij de Langepoort geplaats. De babettes (verhoging) hadden we al gemaakt, maar we hadden ook nieuwe kopschotten nodig om de grond tegen te houden.

janfeb (20)

De oude affuiten kunnen meteen afgevoerd worden naar de stort.

janfeb (21)

janfeb (35)

Op  een stormachtige donderdag plaatsen we de nieuwe affuiten. Eerst het kanon eraf halen en het oude affuit verwijderen. De shovel haalt de grond weg van de houten ondervloer.

janfeb (22)

janfeb (23)

janfeb (24)

Daarna wordt het oude kopschot, dat verrot is weggehaald en het nieuwe de grond in geduwd. Dat is een makkie voor de machine.

janfeb (25)

janfeb (26)

janfeb (27)

Daarna wordt de babette op de oude houten vloer geplaatst en daarop komt het nieuwe affuit.

janfeb (31)

Als het affuit in het midden staat, kan het kanon er weer op.

janfeb (32)

De klus is geklaard en nu naar de warme koffie.

janfeb (33)

janfeb (34)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.