Leve de vesting Brielle

Werk aan de Vestingwerken: Doorwerken tijdens de zomermaanden

In tegenstelling door voorgaande jaren hebben deze keer geen zomerstop ingelast om een aantal kleinere klussen af te maken. En we waren gevraagd om voor de Plantage een houten keet te bouwen voor een van de binnentuinen. En hoewel het niets met de wallen te maken heeft, besloten we dit werk voor het goede doel uit te voeren.

Hoewel het allemaal prefab was, bleek niet alles even duidelijk, zelfs niet met de handleiding erbij. Maar toen we eenmaal het begin hadden ging het snel. In vier ochtenden was de klus geklaard.

juli Plantage-1 (1)

juli Plantage-1 (2)

juli Plantage-1 (3)

juli Plantage-1 (4)

juli Plantage-1 (5)

juli Plantage-1 (6)

Ondanks vakanties, weekeinden kamperen en varen, waren er elke zaterdag en maandag voldoende mensen om een aantal zaken af te maken.

Het kanon op het Wellerondom had een opknapbeurt nodig, omdat kinderen er graag op klimmen.

augustus-1

augustus-2

Op de nieuw geplaatste affuiten op Bastion V en op het Prikkevest moesten bij 2 affuiten de wielen er nog aangezet worden. Op het Prikkevest moest de autokrik eraan te pas komen, want het affuit stond te laag.

augustus-3

Ook werden de beugels aangebracht om het kanon om zijn plaats te houden, hoewel zelfs vandalen moeite zouden hebben om het kanon te lichten. Na nog wat schilderwerk waren we hiermee klaar.

augustus-4

augustus-5

augustus-6

augustus-7
Bastion V

augustus-16
We hadden al nieuwe deuren gemaakt en geplaatst en ook twee nieuwe ophangpunten aangebracht. Maar er is nog meer te doen. Omdat Bastion V laag ligt zullen we moeten zorgen dat er geen water via het pad het bastion binnenloopt.

augustus-11

augustus-12

Daarom moet er een geul voor de drempel komen, gevuld met grint, die het water opvangt. Dus hakken en graven. Het leek wel een archeologische opgraving; best spannend wat we zouden vinden. Maar dit was teleurstellend. Er bleek onder de teerlaag ook nog een dunne cementen vloer te liggen en bij de muren vonden we de brede fundamenten van de muren. Alles zal eruit moeten met behulp van een kraantje. Daarna moet er in het zand een klinkerpad aangelegd worden.

augustus-8

augustus-9

augustus-10

Maar eerst moet ook de drempel weer vernieuwd worden, zodat de binnenkant weer kan opdrogen.

augustus-13

augustus-15
De komende weken hebben we tijd om na te denken wat we met dit Bastion kunnen doen in de toekomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.