Leve de vesting Brielle

Werk aan de Vesting September – Publiciteit voor de vesting Brielle

Omdat het weer in september beter was dan in augustus, besloten we eerst een aantal buiten karweien af te maken. Te beginnen bij het Kruithuis. De achtermuur gebikt en geschilderd, maar ook de voorkant was gaan bladderen; waarschijnlijk omdat de muur te vochtig was bij het schilderen in maart dit jaar. De onderkant ook nog maar even zwart geverfd en dan is het goed koffiedrinken in de zon.

1 sept

2 sept

4 sept

3 sept

Het bruggenhoofd moest ook nog onderhanden genomen worden. Eerst loszittende voegen verwijderd en de twee natuurstenen sluitstukken schoongemaakt en een zelfs gerepareerd. Een raadsel voor is dat er twee verschillende jaartallen op staan; 1749 en1827. Wie weet hier meer over? Tot slot ook nog de achterdeur weer opgefrist en dan staat het Kruithuis er weer piekfijn bij. Zelfs de reiger heeft het hier naar zijn zin.

6 sept

5 sept

7 sept

8 sept

9 sept

10 sept

11 sept

Ook bij Bastion VIII was nog wat werk te doen. De grond aan de achterkant van de ezelsruggen werd verwijderd en de scheuren met cement dichtgemaakt om inwatering te voorkomen. Ook moest een boom, een combinatie van vlier en wilde peer, omgehakt worden. En dit viel niet mee, op het steile talud van het bastion. Gelukkig werden de takken door de gemeente verwijderd.

19 sept

12 sept

13 sept

14 sept

15sept

Op maandag 22 september kwam TV Rijnmond filmen. Dit naar aanleiding van het rapport van Rein Groen en consorten over het aantrekkelijker maken van de wallen enz voor toeristen. Rein Groen werd geïnterviewd en ook Koos Steentjes over ons werk en de werkzaamheden werden gefilmd. Bij Bastion VIII en een half schoof een bus zwarte verf van het steile talud en de inhoud kwam gedeeltelijk op het pad. Dit deel opgenomen en ook uitgezonden, ondanks ons verzoek dit niet te doen. En een deel van de film werd de volgende dag gebruikt bij de Wereld draait door. Eigenlijk is het een heel positief ongeval geworden, want dit was gratis publiciteit voor Brielle en onze vesting op nationale TV!

16 sept

17 sept

18 sept

Natuurlijk ook nog wat geverfd en een “keermuur” gemetseld, zodat de grond achter de ezelsruggen blijft liggen.

19 sept

22 sept

Hetzelfde gedaan bij Bastion VIII en een half. De scheuren achter de ezelsruggen dichtgemaakt, de ezelsruggen zwart geverfd, aan twee kanten keermuurtjes gemetseld en ten slotte de grond weer aangebracht. En na gedane arbeid is het – weer – goed koffiedrinken.

20 sept

21 sept

23 sept

24 sept

25 sept

Ook het schaap lijkt de opknapbeurt van Bastion VIII goed te keuren.

26 sept

27 sept

28 sept

Volgende maand hopen we verder te gaan met Bastion V. De deuren zijn al klaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Rens van Adrighem
10-21-2014 11:48:02

Ik lees dat het een raadsel is dat er twee verschillende jaartallen, 1749 en 1827 op de draagmuur van de brug staan. Ik vermoed dat er eerder in 1749 een vaste brug heeft gelegen en in 1827 zal daar - gezien ook het muurtje achter de draagmuur - een draaibrug gelegd zijn. Toen zijn misschien wel die datums in de hoekstenen gebeiteld.