Leve de vesting Brielle

Werk aan de Vesting November: renovatie van oude affuiten

Deze maand bracht de werkgroep Kanonnen en affuiten een werkbezoek aan Naarden. Dit stadje heeft een van de mooiste vestingwerken in Nederland. Van de gemeente namen de heer Johan Wessels en de wethouders Verbeek en Schoon deel. Het was een leerzame dag!

image009

image025

image044

image049

image062

Maar er is ook gewerkt in november. De nieuwe scharnieren en hangen voor de deuren van Bastion V zijn eindelijk klaar. Dus kunnen we aan de slag, zodat Bastion V weer afgesloten kan worden.

1-november

We gaan ook verder met het opbouwen van drie affuiten. Het begin was moeilijk, omdat ondanks nummering de onderdelen niet meteen waren te vinden. En ook bleek dat we voortaan ook links en rechts moeten aangeven. Maar na veel passen en meten hebben we alle onderdelen gesorteerd en kan de assemblage beginnen. En daarna volgt het aflakken.

2-november

3-november

4-november

5-november

6-november

7A-november

8-november

Maar er moeten nog 4 nieuwe assen gemaakt worden, namelijk voor de affuiten van Bastion IX. Dit is geheel handwerk.

9-november

10A-november

10-november

Ook moeten er voor deze affuiten nieuwe wielen gemaakt worden. Hoewel het veel werk blijft, gaat het maken van de wielen wel een stuk sneller en door beter en nauwkeuriger zaagwerk hoeft er minder geschuurd te worden. Vier bestaande wielen worden gekit en geverfd.

11-november

12-november

13-november

14-november

Ook het ijzerwerk wordt aangepast. Niet alle affuiten hadden ringen om de kanonnen te verslepen. Dus nieuwe laten maken. Nu nog alles in de verf zetten.

15-november

In december maken we de drie affuiten af en gaan dan op kerstreces. De werkgroep kanonnen en affuiten wenst u fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2015.

foto werkgroep_november 2014

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.