Leve de vesting Brielle

Werk aan de vesting: “November: affuiten bouwen”

De afgelopen weken hebben we het voorbereidende werk gedaan om de komende maanden 3 affuiten te gaan bouwen. Het meest arbeidsintensieve werk is het maken van de ronde uiteinden van de assen. Twee stel assen zijn nu klaar. Maar het maken van de wielen is ook een heel karwei. Elk wiel bestaat namelijk uit 8 plankjes, die aan en op elkaar gelijmd moeten worden.

Het affuit moet eerst opgebouwd en geverfd worden en moet het halfrond op de bovenste balken gemaakt worden waar de armen van het kanon in rusten. En daarna natuurlijk eerst gronden.

november 1

november 2

november 3

november 4

november 5
Een aantal anderen gaan verder met de wielen. Na het lijmen en het maken van het asgat wordt het toekomstige wiel op de lintzaag bijna rond gemaakt. Daarna geschuurd en worden de 2 helften op elkaar gelijmd. En dan moet ook nog het loopvlak glad gemaakt worden.

november 6

november 7

november 8

november 9

november 10

november 11
Daarna worden aan elke kant drie verticale gaten door alle balken geboord. Maar ook horizontaal komen er drie draadeinden. Deze verbinden de zijkanten met de tussenliggende “vloerdelen” van het affuit. Een precisie karwei, want de zijkanten van het affuit lopen niet parallel. Maar na een aantal affuiten hebben we de truc nu door. En de gaten liggen keurig op een lijn.

november 12

november 13

november 14november 15
We hebben een grote kolomboor (in bruikleen) gekregen en deze kan meteen uitgeprobeerd worden voor het boren van de gaten in de wielen.

November 15A

november 16

november 17

november 18

november 19
Ondertussen ook nog de nieuwe gesmede handvaten en wat andere ijzerwerk in de zink compound gespoten.

november 20
Uit ervaring weten we nu dat we de scheuren in het eiken moeten dichtmaken en wel met houtvuller, want anders dringt het vocht te gemakkelijk in het hout.

november 21

november 22

november 23

november 24

november 25
Het werk aan het volgende affuit begint met het schaven van de balken.

november 26
Onze Briellenaar in Spanje, Rens van Adrighem heeft een nieuwe windvaan gemaakt voor de vlaggenstok bij Bastion IX. En het is heel mooi geworden. Onze dank hiervoor.

november 27

november 28

november 29

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nico Smit
12-4-2015 18:00:43

Goed bezig veur 't nageslacht mannen!