Leve de vesting Brielle

Werk aan de vesting mei en juni

Door: Werkgroep Kanonnen en Affuiten / Sander van ’t Verlaat

Hoewel het voorjaar voor ons een periode is waarin wij met vakantie gaan, waren er steeds voldoende werkkrachten aanwezig. De reclame voor de 1 April Ver. Op een muur van de tennisvereniging begint de schildering nog een smoel te krijgen. Het ontwerp is van Nico Smit en hij zet de tekeningen op de muur en de anderen mogen deze dan inkleuren. 

De eerste grote trap van ruim 7 meter lang is klaar om geplaatst te worden. Gelukkig bestaat de trap uit twee delen die ter plaatse aan elkaar worden gemaakt. Door het grote gewicht hebben we een kraan ingehuurd, die de trap naar Bastion VIII tilt. De trap komt aan de rechterkant aan de buitenzijde (vestzijde) van het bastion. Onder de trap komt anti worteldoek, zodat de trap begaanbaar blijft. Later  komt er nog een leuning langs.

 

Het werk gaat binnen ook door met het renoveren van een affuit. Sommige delen waren al rot en bleek dat deel van deze partij eikenhout niet goed was. 

Ook het kanon langs de haven aan de Rochus Meeuwiszoonweg moet gerenoveerd worden. Dus met de kraan kanon eraf, nieuw affuit plaatsen en kanon er weer op. 

Velen zullen al gezien hebben dat sinds begin dit jaar de zgn. “muziekbunker” op Bastion VII gerestaureerd wordt. De grond is van het dak want dat lekt. Dit gaf ons de mogelijkheid om er eens bovenop te kijken. Heel bijzonder, want dak is helemaal betegeld. Wij gaan later nog wat verfwerk en aanpassingen doen aan de luiken, zodat als de luiken openstaan er fotos geëxposeerd kunnen worden.

Door het mooie weer kon veel aan de 1 april schildering worden gewerkt. Het is veel werk ook omdat Nico veel inspiratie heeft. Maar eens zal het klaar zijn. 

De laatste foto is een raadplaatje. Waar is dit en wat doen deze mannen. Eigenlijk heel simpel; aan de Batterijweg tegenover het kanon aan de Rochus Meeuwisweg moet ook een kanon komen. En zij geven aan waar het platform van kinderhoofdjes moet komen.

Wij wensen u en ons zelf een mooie zomer toe, want er is nog veel buitenwerk te doen op onze mooie vestingwallen.

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Rens van Adrighem
7-21-2023 16:23:54

Even een reactie op die houtentrap. De beste oplossing voor zo'n trap zijn Spoorbielzen! Goedkoop, makkelijk te leggen en gaan heel- heel lang mee!