Leve de vesting Brielle

Werk aan de vesting: mei en juni 2022

Fotoverslag mei-juni 2022 – door werkgroep Kanonnen en Affuiten van Erfgoedgilde Den Briel

Een groot deel van de maand mei zijn allerlei kleinere klussen geklaard, zoals Bastion IX met de maquette gereedmaken voor de opening. En het afmaken van verschillende verfwerk.

Ook werd het plaatsen van een kanon op Bastion VIII voorbereid, o.a. het maken van een kopschot en het zoeken naar een strategische gelegen plek. Uiteindelijk is besloten voor een niet erg gemakkelijk bereikbare plek maar wel in het schootsveld van de toegangsweg naar de Langepoort.

Tijdens deze zoektocht “: vonden” we nog een trap aan de buitenkant van de wal die nodig gerenoveerd of vervangen moet worden.

Op 31 mei is de maquette van Brielle, zoals het was in 1572, officieel geopend. Wethouder Andre Schoon verwelkomde iedereen en onze archivaris van het Streekarchief Aart vd Houwen vertelde de aanwezigen hoe deze plek er in 1572 ongeveer uitzag met o.a. een sluisje onder de toegangsweg naar de Noordpoort.

De opening, eigenlijk het openen van de deuren, werd verricht door 2 leden van onze Werkgroep. En het publiek stroomde toe!

Er zijn 6 historische figuren waaronder Lumey en Willen van Oranje maar ook Koningin Elisabeth van Engeland, die iets vertellen over deze periode in 1572. En ze spreken ook Engels.

Ook in juni blijft het weer goed genoeg om schilder klusjes te doen, zoals aan Bastion V. De buitenkant slechte plekken met heel dunne cement bbijgewerkt en daarna geschilderd in de “nieuwe” kleur wit. Ook de binnenkant heeft been opfrisbeurt gehad; na een grondige schoonmaak hebben we de vloer bijgewerkt, want er waren allerlei plekken van een oude lekkage.

Deze knappe Franse soldaat zou in Bastion V moeten staan, maar helaas is hij te lang (en hij kan niet zitten), dus tijdelijk naar het Kruitmagazijn gebracht.

Helaas hebben we nog geen vleermuizen gezien, die in de speciaal ingerichte plaats op Bastion VII, de winter hebben doorgebracht. Wel hebben de verblijfplaatsen uitgebreid met holle bouwstenen. Later dit jaar gooien nog water op de vloer en zetten we een bord neer waar ze naar binnen kunnen. En dan maar hopen dat ze deze plek kunnen vinden.

Op 16 juni hebben we een affuit en kanon geplaatst op Bastion VIII en daarbij was veel materieel voor nodig, een kraan en een aanhangwagen met trekker om het kanon over de wallen te vervoeren.

Er heeft hier nog nooit een kanon gestaan dus moest alles nog gedaan worden, zoals de plaatst uitgraven, zodat het kanon de toegangsweg naar de Langepoort onder schot kan houden, het aanbrengen van het kopschot en zand met daarop een Stelcon plaat.

Als de plaat waterpas ligt kan het babette geplaatst worden en daarop komt het affuit op blokken zodat de wielen vrij blijven.

Gelukkig kon de aanhangwagen in de buurt komen om het kanon op het affuit te plaatsen. En we nu 25 kanonnen op de wallen (en in Brielle) staan, plus het kleine kanon bij het Kruithuis. Nog een kanon te gaan en deze komt op de Batterijweg.

Er blijven altijd klusjes te doen en we hebben een lijst hiervan gemaakt. Hierop stond ook het opknappen van het affuit en kleine kanon bij het Kruithuis.

Namens de Werkgroep Kanonnen en Affuiten
Sander van ‘t Verlaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.