Leve de vesting Brielle

Werk aan de vesting: maart en april

Door: Sander van ’t Verlaat, 2021

Vorig jaar stond er water in de linker gang van Bastion VIII en ook afgelopen winter weer. Daarom besloten om een dompelpomp te installeren die automatisch de hoogte van het water in de gewelven van het bastion reguleert. Makkelijker gezegd dan gedaan; er moest een flinke betonboor aan te pas komen. En de pomp werkt!

De schapen hadden begin maart de schotten van de toekomstige vleermuisbunker omver gelopen en gebruikten deze voor de nacht. Dus uitmesten en ook de rails voor de schuifdeuren weghalen voor het stuken. En we plaatsen een hek rondom deze kazemat met een klaphek, zodat de schapen er niet meer in kunnen. 

Omdat we alleen buiten werken is onze uitvalbasis het kruitmagazijn. Dit bord is er niet voor ons maar voor de toeristen. Vanaf 1 april staan de luiken elke dag weer open. 

We gaan dit voorjaar ook de trappen repareren of weghalen. Zoals de trap aan de buitenkant van het Bleijkers Bolwerk. Deze heeft geen nut en er waren al treden uitgetrapt. Bij het slopen bleek dat de meeste treden en de zijkanten nog in goede staat waren. Dus deze worden hergebruikt. Het klinkt makkelijk maar door de steile wal moesten met man en macht de delen naar boven brengen. 

Ondertussen is de fabricage van klaphekken doorgegaan. Nog 3 erbij, allemaal op de bastions V t/m IX. Aan deze kant blijven de schapen ook op de wallen grazen en in plaats van de wrakke overstapjes komen er nog 4 klaphekken bij. 

In april is het werk aan het bunkertje op Bastion VII begonnen; niet gehinderd door loslopende schapen. We hebben besloten om het stucwerk aan deze zgn. vleermuisbunker uit te besteden. Er moest een “dikke laag” stuc op en dat moet in lagen. Niet te doen voor een stelletje goedwillende amateurs. Het resultaat mag er zijn.

Nu nog de schuifdeuren maken, zoals bij bastion 7,5, verven en de kazemat “inrichten” voor de vleermuizen.

Delen van de afgebroken trap van het Bleijkers Bolwerk waren nog zo goed dat we die hergebruikt hebben. Maar wel met een verbetering. De traptreden hebben antislip stroken gekregen. Een van de trappen ligt nu bij Bastion IX.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


piet de winter
4-30-2021 16:21:38

Prachtig werk. Mooi zo'n groep mensen die dat doet.


Jan Bark
4-30-2021 18:09:00

Met recht 'respect' voor deze oude knarren die door weer en wind prachtige resultaten behalen. Ga vooral zo door.


Gregor Rensen
5-4-2021 14:23:55

Mannen van de Werkgroep, mijn bewondering voor wat jullie allemaal voor elkaar krijgen en hoe mooi het onder jullie handen wordt, is zo groot dat ik jullie ieder jaar wel een gemeentelijke onderscheiding zou willen toekennen. Dat gaat helaas niet, dus blijft deelname aan de Maskerade over om toch jaarlijks in de prijzen te vallen. Dank voor jullie goede werken!


Melissa
5-17-2021 17:39:25

♡♡♡♡♡♡♡♡♡ fantastisch werk !!!


Jeannette Klein
5-19-2021 11:20:24

Terwijl ik mijn postbus opschoon, kom ik jullie nieuwsbrief van maart-april weer tegen. En bekijk de foto's opnieuw. Ben echt onder de indruk van al het werk dat jullie verzetten. Echt geweldig! Dankzij jullie noeste arbeid blijven de wallen een goed onderhouden cultuurerfgoed. Chapeau! Als bewoner van Den Briel wil ik jullie daar hartelijk voor bedanken!