Leve de vesting Brielle

Werk aan de vesting maart en april 2022

Foto-verslag door: Sander van ’t Verlaat, werkgroep Kanonnen en Affuiten

Wij wilden dat Bastion IX er voor 1 april weer netjes bijstond. We hadden namelijk grote delen van het pleisterwerk dat ,los zat weggehakt en weer aangesmeerd. Dus met man en macht aan het werk, want er moest nog meer gebeuren voor 1 april.

 

De maquette van Brielle in 1572 kwam er aan en hoewel wij niets aan de installatie hoefden te doen, kwamen een paar extra handjes wel van pas.

Er gebeuren soms vreemde dingen op de wallen. We hadden net ons laatste klaphek geplaatst op Bastion V, toen we zagen dat de afrastering van de schapen was verplaatst. Allen op de rechterhelft stond het hek er nog. Na overleg en bestudering van de tekeningen bleek het te kloppen. Dus het klaphek maar verplaatst naar de plek waar de waterpoort heeft gestaan aan het einde van het Maarland NZ.

Nu de maquette in het kazemat stond konden de glazen deuren geplaatst worden. Gelukkig bleek ons meetwerk en de mal te kloppen want de glazen pui paste  precies. Daarna het stuk tussen de dorpel en de pui nog volgestort met cement.

 

Het bezoek van Koning Willem Alexander deed os besluiten om het affuit op het Wellerondom te vervangen door een fraaier exemplaar en het kanon ook nog een keer te schilderen. Gelukkig hadden we nog een affuit in voorraad.

 

 

Het andere affuit (tijdelijk geparkeerd bij het kruitmagazijn) gaan we op Bastion VIII plaatsen. De babette was al gemaakt en stond in opslag bij de Gemeentewerf. Maar het kopschot moest nog even gemaakt worden. Met een vooruitziende blik hadden het hout hiervoor al eerder besteld.

Na een winterse 1 april viering knapte het weer op en dus schilderen. Dit keer Bastion VIII en ½. Soms moet je erbij gaan zitten voor dit “zware” werk

Ook het vleermuisverblijf op Bastion VII had nog wat werk nodig. Allereerst is de vleermuis gemaakt door Willy Groot, geplaatst worden en de naam erop geschilderd worden. Het is een prachtige vleermuis en nu maar hopen dat de echte ook snel dit plekje weten te vinden.

Het oude affuit van het Wellerondom is naar de werkplaats gebracht om eens goed onder handen genomen te worden. De slijtage door al die spelende kinderen weer wegwerken.

Tot slot een sfeerplaatje. Niet alleen wij mensen vertoeven er graag maar de schapen hebben het ook naar hun zin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.