Leve de vesting Brielle

Werk aan de vesting juli en augustus 2022

Door: Werkgroep Kanonnen en Affuiten / Sander van ’t Verlaat

We hebben de afgelopen maanden heel wat kleinere klussen van onze Todo lijst kunnen strepen en we zijn weer toe aan een grotere klus. Dat is de Poterne (doorgang in de wallen) naar het vroegere zwembad in de veste, tussen bastion I (molenbolwerk) en bastion II.

Het zwembad is aangelegd voor de Torpedisten en toen zij in 1922 vertrokken werd het door de Brielse bevolking gebruikt, totdat de Dukdalf gereed kwam in 1977.

Aan de stadszijde zagen de muren er nog redelijk uit. Maar aan de kant van de vest waren ze ronduit slecht en moesten we hele stukken wegbikken. En dat ging gemakkelijk ; zo slecht waren met name de zijmuren.

Met het bikken staan je met je neus erop en we zagen dat de poort aan de stadszijde het jaartal 1850 en aan de andere kant 1758. Wat zou hiervoor de verklaring zijn?

Bij een inspectierondje over de wallen bleek het hekwerk bovenop Bastion IX in slechte staat. Het hout is besteld en hopelijk kunnen we dat in september aanpakken.

Ik kreeg ook nog een interessant artikel uit een lokale krant van 1995 opgestuurd door Robert van Herk, die onderzoek doet voor het boek over Brielle. Dit is duidelijk een gevalletje achterstallig onderhoud.

Tussendoor hebben we de houten pennen in de assen gemaakt, zodat deze er niet af kunnen, maar wel draaien(soms).

De muren worden vrijgemaakt van grond, zowel aan de zijkanten als bovenop. Na het hakken worden de grote gaten met zandcement opgevuld.

De losse verf en bladders worden afgestoken of met grof geweld met een lamellenschijf bewerkt. De gehele muur wordt met een soort voorstrijk ingesmeerd en dat blijkt niet altijd te lukken in een keer. De B14 (een fijne cement toplaag )blijft niet zitten en moet opnieuw.

Dit proces herhaalt zich totdat alle muurdelen met B14 een toplaag hebben. En dat vergt hel wat zandcement en UP210 (weer een ander soort cement).

De toplaag is bijna klaar voor de eerste laag grondverf. Het ziet (bijna) professioneel uit.

Het is zover! De grondverf wordt aangebracht.

In een weekeinde in augustus kregen we een melding dat het houten klaphek aan de buitenkant van de Langepoort weg was. Dus snel hout gekocht en een nieuw gemaakt.

In augustus kregen we ook onze nieuwe werkkleding met eigen logo; niet alleen een shirt maar ook een jas in zomer en winter uitvoering. Wethouder van Ravenhorst was hierbij aanwezig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Rens van Adrighem
8-27-2022 20:26:52

TIP: Geconstrueerde houten trappen zijn binnen 5 jaar verrot. Houten trappen (op grond/wallen) van treinbielzen kosten aanduidend véél minder en gaan zeker 50 jaar mee.