Leve de vesting Brielle

Werk aan de vesting – januari

Foto-verslag van de werkzaamheden van de werkgroep Kanonnen en Affuiten van het Erfgoedgilde Den Briel

In december, net voor ons reces, is het eikenhout voor drie affuiten gebracht. We gaan in totaal nog 5 affuiten bouwen, waarvan een reserve. Deze affuiten vervangen de oude op Bastion VII, er komt een nieuwe op Bastion VIII en er komt een kanon op een nieuw te maken plaats aan de Batterijweg, tegenover het kanon aan de andere kant van de haveningang. 


We hebben 1 affuit gerenoveerd, inclusief de wielen. Dit was meer werk dan we dachten want er zijn nieuwe stukken hout ingezet. Maar nu is hij klaar en wordt naar Bastion II gebracht, samen met een babette. 

We hebben de laatste maanden oude IJsselstenen gebikt. Deze zijn voor het Kruitmagazijn. 


In januari zijn we begonnen met de bouw van twee affuiten. De assen waren al klaar. Dus eerst hout schaven en daarna de “chassisbalken” die erover heen komen pas maken.


En dan op de juiste afstand leggen d.m.v. een mal. Helaas bleek de mal (niet meer) te kloppen. Dus dan maar meten. Daarna konden de tussenstukken op maat gezaagd worden. 


Koos heeft een eigen speciaal project. Het maken van de deuren voor het Kruitmagazijn. Dit betekent veel freeswerk. En boren van de gaten voor de messing stangen. Hoe het wordt ziet u de komende maanden. 


Foto’s en tekst Sander van ‘t Verlaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.