Leve de vesting Brielle

Werk aan de vesting: januari en februari 2023

Door: Werkgroep Kanonnen en Affuiten / Sander van ’t Verlaat

 

De renovatie van het affuit dat op het Wellerondom heeft gestaan nadert zijn voltooiing. Alle rotte plekken zijn verwijderd en nieuwe stukken hout ingezet. Nu alleen nog maar het monteren van de onderdelen. 

 

 

We hadden nog  geschaafde leuningdelen over van Bastion IX en de brug buiten de Langepoort had een aantal slechte delen. Dus daarom meteen ook maar aangepakt.

 

 

Na inventarisatie bleek dat er nog een aantal slechte trappen zijn die niet meer gerepareerd kunnen worden en dus geheel nieuw gebouwd moeten worden. Een zo’n trap ligt aan de buitenzijde van bastion VIII. Het demonteren bleek nog een hele klus want de vestingwal was glibberig door alle regen. 

De renovatie van het affuit is klaar met al het ijzerwerk weer aangebracht. 

Als het weer het toelaat doen we ook klussen buiten. Zoals bij de brug naar het Kruithuis.

De grond komt iedere keer op de bestrating en in het draaiwerk van de brug. Daarom met restanten Azobe aan beide zijden een keermuurtje gemaakt. 

 

Het werk aan de nieuwe trap voor bastion VIII  is begonnen. Voor elke trede en het zijn er ca 25, moet een inkeping in de zijkant van de trap gefreesd worden. Eigenlijk wordt de trap helemaal prefab gemaakt. Het is een heel werk maar ze hebben er zin in.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Rens van Adrighem
3-17-2023 18:01:01

Voor houten trappen is maar één oplossing: Trein Bielzen! Die gaar Jaaaaaren mee!