Leve de vesting Brielle

Werk aan de vesting: januari en februari 2021

Tekst en foto’s: Sander van ’t Verlaat – Werkgroep Kanonnen en Affuiten

In januari zijn we weer begonnen met werken; met natuurlijk 1,572 mtr afstand en met max. 2 personen aan een klus.

Omdat het nog koud was zijn we begonnen in Bastion VIII. We zijn begonnen met het repareren en vervangen van de luchtroosters. De nieuwe roosters zijn niet van messing, maar dat is niet te zien want ze zijn zwart geverfd.

Het bleek dat er eerst veel cement gebikt moest worden voordat de oude kapotte roosters eruit gehaald konden worden. Na plaatsing moest dit weer hersteld worden.

In dit bastion zitten nissen die elk hun eigen verse luchtvoorziening hebben. Bovenin de nis zit een klepje dat met een pijp is aangesloten op de grote luchtkanalen. Ingenieus!

Hierna zijn we aan de slag gegaan om de messing spanjolet sluitingen van de deuren weer schoon en gangbaar te maken. Daarover later meer.

In februari klaarde het weer op en zijn we buiten aan de slag gegaan. We zijn begonnen op Bastion VII waar achter het grote gebouw een kleine kazemat ligt. Deze wordt ingericht als vleermuizen onderkomen.

Vorig jaar hadden we dit gebouw al open gebroken en het losse stucwerk verwijderd. Maar helaas hadden de schapen vrije toegang en hebben eerst alles moeten “uitmesten”. De rails waaraan de deuren koen te hangen is eraf gehaald en ontroest.

Op dit bastion blijven de schapen, ook aan de binnenzijde. Daarom hebben wij om de kazemat een hekwerk van totaal bijna 100 meter gemaakt. Nu kunnen de schapen de steile taluds niet meer aftrappen en krijgen de toekomstige vleermuizen rust.

Ook de toegang wordt verbeterd; het klaphek achter het kruitmagazijn is gerepareerd en nieuwe klaphekken zijn in de maak.

Namen de werkgroep kanonnen en affuiten
Sander van ‘t Verlaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Marcel Bakker
3-12-2021 16:48:57

Ziet er goed uit, mooie resultaten!


piet de winter
3-12-2021 16:54:13

Ziet er weer mooi uit. Mijn complimenten.


Willem Christian Meyboom
3-19-2021 10:05:56

waaaaaauw stadgenoten, ik ben onder de indruk van al ‘t werk en meer nog de resultaten, chapeau!! hulde!! Willen Christian (de gepensioneerde poortwachter)