Leve de vesting Brielle

Werk aan de vesting in juli en augustus

Fotoverslag 7 september 2021 – door: Sander van ’t Verlaat

Deze zomer willen we zo veel mogelijk affuiten opknappen en schilderen. Na een aantal jaar hebben die weer wat onderhoud nodig. Maar we beginnen met het afmaken van de vleermuizenbunker op Bastion VII.

De ophanging wordt bevestigd en dan is het “alleen nog maar” ophangen. Met vereende krachten gebeurt dit.

De buitenmuur en de ezelsrug worden nog wat geverfd. 

De graffiti aan de binnenkant zijn verdwenen onder een laag zwarte muurverf en de planken voor de vleermuizen zijn aangebracht. Helaas niet op de goede manier! Dus opnieuw en we schroeven meteen nog wat planken tegen de muur.

Om het vleermuizen verblijf worden nog bloemen ingezaaid , zodat het volgend jaar er nog beter uitziet. Peter Krijgt advies van een expert, welke zaden we moeten kopen.

Zolang het redelijk mooi weer is gaan we bij alle affuiten onderhoud plegen, dwz schuren, schuren, een beetje plamuren en dan pas verven. Gelukkig hebben we een generator zodat het schuren elektrisch kan.

Soms zijn de affuiten nog in redelijke staat, maar voor de affuiten bij de haven en op het Prikkevest is het een ander verhaal. Het affuit aan de haveningang wordt elk jaar met 1 april afgeschoten en moet dus wel betrouwbaar zijn. Een deel van de balken was al gescheurd toen wij het monteerden, dus de scheuren gevuld. Dit bleek niet voldoende, dus de bovenste balk verwijderd en een nieuwe gemaakt. En gelijk daaronder een nieuw stuk hout ingezet.

De affuit op het Prikkevest was bestaand en door ons gerenoveerd. Maar de staat is niet best. We gaan dit affuit dan ook binnen afmaken.

Maar na hard werken zijn de kanonnen en de affuiten er weer prachtig uit.

Ondanks de grote opknapbeurt van het Kruithuis op Bastion II, was deze weer aan een verfbeurt toe. Dit is door professionele schilders gedaan; wij worden te oud op hoge steigers te klimmen.

Tijdens een regenochtend zijn we bezig geweest in Bastion VIII om verflagen te verwijderen die door zoutuitslag los kwamen. Daarna is er een speciale pasta opgesmeerd en nu maar wachten hoe dat werkt.

En we hebben een nieuw lid, Niek Blom, in onze werkgroep. Volgende keer zal ik die aan u voorstellen.

Namens de Werkgroep Kanonnen en Affuiten

Sander van ‘t Verlaat

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.