Wat een enorme klus! En wat schitterend gemaakt! Echt fantastisch; hulde aan de makers!
In het Historisch Museum Den Briel staat in de hal een kanon van het schip van admiraal Tromp, de Brederode. In 1658 ging het schip van de gesneuvelde vice-admiraal Witte de With tijdens de Slag in de Sont ten onder. Nu staat het kanon op een onderstel zonder wielen en de werkgroep Kanonnen en affuiten maakt een nieuw affuit, aangepast aan de afmetingen van dit kanon.
Maarten Harpertszoon Tromp (Den Briel, circa 23 april 1598 – Slag bij Ter Heijde, 10 augustus 1653) was een Nederlands zeevaarder en luitenant-admiraal in de Nederlandse marine. Tromp geniet faam als bekend zeeheld in de Nederlandse geschiedenis.
Tijdens de Driedaagse Zeeslag en opnieuw in de Zeeslag bij Nieuwpoort werd Tromp verslagen De Britten begonnen een blokkade van de Nederlandse kust. Bij een geslaagde poging die te breken, de Slag bij Ter Heijde, werd Tromp op 10 augustus 1653 op de Brederode door een Engelse scherpschutter vanaf het schip van admiraal William Penn dodelijk in de linkerborst getroffen. Zijn laatste woorden zouden zijn geweest: “Ik heb gedaan, houdt goeden moed”; maar volgens ooggetuigen was hij op slag dood.
De Brederode liep van stapel in 1644 en was een ontwerp van de Rotterdamse scheepsbouwer Jan Salomonsz van den Tempel. De lengte was ongeveer 42 meter, de breedte acht meter, het vrijboord 4,2 meter en de diepgang vijf meter. Het had een waterverplaatsing van 800 ton en het had tussen de 53 en 59 kanonnen. De Brederode had in 1652 de volgende bewapening: vier 36-ponders, twaalf 24-ponders, acht 18-ponders, twintig 12-ponders, tien 6-ponders, vier 4-ponders, waarbij de zwaarste en gevaarlijkste kanonnen op de onderste geschutsrij lagen, de vier 36-ponds jacht- en hekstukken in de voor- en achterkant.
Hoeveel ponden het kanon van het museum is, moeten we nog uitzoeken.
Hieronder foto’s van de bouw van dit nieuwe affuit.
Het maken van de assen. Dit is geheel handwerk.
De bovenste balken krijgen uitholling waarop de armen van het kanon rusten.
Het stellen van de assen en afmeten, inzagen en beitelen van de twee chassisbalken.
Op de assen en tussen de chassisbalken komen twee blokken, samengesteld uit 3 delen en aan elkaar gebout.
Aan de voorkant komt stuk hout waardoor ook nog een draadeind moet.
Op de chassisbalk komen aan beide zijden nog 4 balken en die moeten aan de voorkant allemaal aan de chassisbalk bevestigd worden d.m.v. een lang draadeind. Zelf met een boor van 60 cm lang lukt dit niet in een keer.
De basisvorm is klaar.
Hopelijk kan dit affuit voor 1 april in het museum geplaatst worden.
De maand heeft de werkgroep ook nog een mal gemaakt van de rondingen van ramen en deuren van de Courtine. Met het opknappen van dit bastion zal deze zomer worden begonnen, maar eerst moeten nieuwe deuren en luiken voor de ramen worden gemaakt.
In februari werd ook weer een partij eikenhout afgeleverd. Gelukkig wel op maat gezaagd, maar wel nog erg nat. Dit hout kan tot komende winter goed drogen en dan begint de bouw van nog eens 5 affuiten.
Jeannette Klein
3-6-2015 21:35:25
Wat een enorme klus! En wat schitterend gemaakt! Echt fantastisch; hulde aan de makers!
Peter van Westenbrugge
3-24-2015 10:37:29
Geweldig dat we vakmensen hebben die de tijd en moeite nemen om voor ons nageslacht de geschiedenis levend te houden
C.Bierhof
4-20-2015 10:59:13
Dat is nog echt vakwerk. Zo blijft nog iets van onze geschiedenis bewaard. Petje af. C.Bierhof
Geef een antwoord