Leve de vesting Brielle

Werk aan de vesting: de maand maart met twee deadlines

Niet alleen wilden we het schilderwerk aan de buitenkant van het Kruithuis voor de opening klaar hebben, ook moesten we de affuiten op Bastion II achter het Kruithuis nog plaatsen en de kanonnen erop leggen. Bovendien zat ook Bastion IX nog in de planning om voor 1 april te schilderen.

Maar voor die tijd moest er nog heel wat werk verricht worden, zoals het maken van een aantal wielen.

1-wielen

2-wielen

3-wielen

4-wielen

5-wielen

6-wielen

7-wielen

Allereerst wordt delen van het wiel op maat gezaagd en daarna het ronde gat voor de as geboord en dit vereist toch wel speciaal gereedschap. De 4 delen worden aan elkaar gelijmd, zodat het vocht minder kans krijgt. Het ruwe wiel wordt geheel geschuurd en daarna gaan er nog de bouten doorheen. Arbeidsintensief, maar als een wiel klaar is geeft dit veel voldoening.
Ondertussen gaat de afwerking aan de twee affuiten gewoon door, want ze moeten voor 22 maart klaar zijn.

8-afwerking

9-afwerking

We hebben geluk met het mooie weer en een aantal leden van de werkgroep gaan aan het werk bij Bastionix, of is het nu Bastion IX? Na 1 april moet er nog wel wat werk gedaan worden, maar het resultaat mag er zijn. De Spaanse Commandant komt er mooi bij te “hangen”.

10-bastion 9

11-bastion 9

12-bastion 9

De gemeente heeft ook het straatje bij Bastion XIII opnieuw gelegd, zodat de bezoekers aan de Geuzennaald goed ontvangen kunnen worden.

14-bastion 8

De werkgroep kanonnen en affuiten kan nu wel extra mankracht gebruiken. Gelukkig heeft Cees Beije zich bij ons aangesloten.

15-cees Beije

Maandag 17 maart was het zover. De affuiten konden geplaatst worden en de kanonnen door een gehuurde kraan op de affuiten gelegd worden. Eerst was Bastion II aan de beurt, waar al een nieuw affuit stond. Het tweede werd geplaatst, het kanon erop gehesen en daarna het kanon op de andere affuit gelegd.

17-plaatseing bastopn 2

18-plaatsing bastion 2

19-plaatsing bastion 2

Ook bij de haveningang moest het affuit geplaatst worden. De gemeente had al een prachtig straatje gemaakt voor dit kanon, dat een belangrijke plaats heeft bij het 1 april-spel. En het affuit was aan vervanging toe.

20-plaatsing haven

21-plaatsing haven

Het plaatsen begint routine te worden, bovendien heeft de kraan beter toegang tot deze plek. Nog even afwerken en het kanon is klaar voor 1 april.

22-plaatsing haven

23-plaatsing haven

24-plaatsing haven

25-afwerking haven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


andre leijenhorst
7-11-2015 10:47:47

hallo mensen Ik heb een hoog rolpaard affuit staan voor een 20 ponder in nog zeer goede staat het affuit is van asobe hardhout de wielen zijn van eiken en hebben wat aandacht nodig makkelijjke reperatie. de assen 100 proc. goed van azobe . het is een natuur getrouwe copie van een hollands rolpaard ook het smeed werk 100 proc. is te koop interessen? mvg andre