Leve de vesting Brielle

Werk aan de vesting: “Augustus, weer aan het werk”

Na een zomerreces van drie weken zijn we maandag 11 augustus weer begonnen. Deze eerste dag is gebruikt om bij te praten en het werk voor de komende maanden te inventariseren. Dus een rondgang over de wallen gemaakt, te beginnen bij Bastion V.

1

Bij Bastion V zijn de onderste hangen in de muur weggerot en moeten nieuw gemaakt worden. Toen hoorden we dat de bovenste hang een “appeltje” heeft en de onderste het model van een peer heeft. Je bent nooit oud genoeg om te leren!

2

We beginnen met een stelling te bouwen bij het Kruithuis, want de achterkant moet nog gebikt en geschilderd worden.

3

8

9

10

11

12

13

Het blijkt dat hier een soort plastic verf is gebruikt, waaronder zich blaasjes gevormd hebben. Dus niet alleen bikken, maar ook schuren met de staalborstel.
Omdat we dit jaar voor de opening het Kruithuis geverfd wilden hebben, blijkt nu dat de ondergrond nog te nat was en de verf gaat bladderen. Dus ook de voorkant moet nog een keer geschilderd worden. Ook de onderkanten van de steunberen hebben nog wat extra onderhoud nodig.

14

15

16

De brughoofden bij het Kruithuis moeten opnieuw gevoegd worden en het natuursteen met jaartallen weer opgefrist. Dus eerst de voegen uitkrabben als voorbereiding.

17

In juli was het hout aangekomen voor drie affuiten. Omdat het gestapeld was zonder latten tussen de balken, kwam er al wat schimmel op. Dus stapelen maar. In augustus is ook een begin gemaakt met het schaven; speciaal het hout voor 12 wielen en het maken van de assen.

4

5

6

7

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Karel
12-4-2014 23:54:53

Mooi, die affuiten! Zwaar werk, wat voor hout gebruiken jullie? En waarmee wordt 't geïmpregneerd en geschilderd. 't Zal toch goed beschermd moeten zijn voor al die jaren in weer en wind! Zijn jullie zowat klaar ermee, dan kom ik eens kijken... Groeten Karel


Sander van 't Verlaat
12-5-2014 15:42:27

Beste Karel, De nieuwe affuiten worden gemaakt van eikenhout. Een aantal oude affuiten die we opknappen vaak van hardhout. Daarom worden alle affuiten geschilderd. Eerst tweemaal in de (rode) grondverf en daarna afgelakt. Kieren in de wielen en op andere plaatsen worden eerst afgekit. We werken elke zaterdag- en maandagochtend tot 12.00 uur bij aannemingsbedrijf van Dijk op Maarland Zuidzijde. Kom gerust eens kijken.