Leve de vesting Brielle

Werk aan de Brielse vesting in april

Maandverslag van de werkzaamheden van de werkgroep Kanonnen en Affuiten van het Briels Erfgoedgilde

April doet wat hij wil. En dat klopte helemaal deze natte april maand in 2018. Dus dan maar eerst de twee affuiten helemaal afmaken. Het plaatsen op Bastion VI, het Bleijkers Bolwerk moet wachten tot mei. Want ook de kanonnen moeten nog deels geschuurd en geverfd worden.

5 april

Deze winter zijn we ook begonnen aan de rondgang van Bastion VIII. Eerst wat stucwerk en dan schilderen. Alle ramen naar de ruimtes hebben luiken en ook de luchtinlaten hebben kleine vierkante luiken. Dus aan het schuren en schilderen.

1 april

3 april

4 april

Gelukkig waren er ook mooie dagen en juist de dag dat wij samen met een kraantje van de gemeente sleuven hebben gegraven bij de restanten van de Noordpoort op Bastion IX.

6 april

7 april

8 april

9 april

Deze muurresten zijn opgemetseld op de oude fundamenten ter gelegenheid van het 350 jarig jubileum van de bevrijding van Brielle. Op 1 april 1922 heeft toenmalig Koningin Wilhelmina een plaquette onthuld.

Helaas heeft de tand des tijds de muurresten aangetast en de werkgroep heeft restauratie architect Rokus Visser gevraagd een restauratie voorstel te maken, Want het is in 2022 450 jaar geleden dat Brielle bevrijd is.

Op zijn verzoek zijn de sleuven gegraven. Aan de linker kant bij het schietgat werd niets gevonden. De conclusie was dat de vroegere ondergrond van de muur bijna 2 meter lager heeft gelegen.

10 april

11 april

Aan de rechterkant is ook een sleuf gegraven, dit stuk muur is niet verbonden met de eigenlijke oude poort en hier zijn ook de plaquettes geplaatst. Hier werd aan de “buitenkant” van de oude stadsmuur de fundamenten gevonden van een dikke muur. Ook werd een deel van een plavuizen vloer gevonden. Wat dit is geweest zal archiefonderzoek moeten uitwijzen. Een wachthuisje of toch iets anders? We zullen hierover schrijven als we meer weten.

13 april

14 april

15 april

16 april

17 april

18 april

19 april

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nico Smit
5-16-2018 08:42:16

Mooi mannen! Wat zou het geweldig zijn om meer van de stadspoort zichtbaar te maken! Dan hebben we pas een écht monument!!