Leve de vesting Brielle

Werk a.d. vesting Juni: nieuwe kanonnen versterken de vesting Brielle

In juni zijn we begonnen met het kruitmagazijn in de courtine tussen Bastion VII en VIII. Eerst aan de buitenkant van de wallen waar we de uitgang van het luchtkanaal hebben vrij gegraven Hier zal nog heel wat bikwerk aan te pas komen om het weer open te maken. Ook zijn de deuren verder vrij gegraven en het bleek dat de oorspronkelijke drempel lager ligt dan we dachten. Nu kunnen we meten hoe hoog de deuren moeten worden..

juni 1

juni 2

juni 3

juni 4

juni 5

Ook is een onderzoek gedaan om de brug bij het Kruithuis weer draaibaar te maken. Een aantal planken losgeschroefd en het bleek dat de wielen vastgeroest zaten. Gelukkig kunnen we de assistentie van een deskundige inroepen om te kijken hoe dit te laten repareren.

juni 6

juni 7
In juni is het hout aangekomen voor nieuwe platforms die we deze winter gaan maken en is onderhoud gepleegd aan een aantal affuiten. En twee oude affuiten zijn uit elkaar gehaald en worden vast in de menie gezet.

juni 8

juni 9

juni 10

juni 11
Het werk aan het kruitmagazijn in de Courtine is begonnen en wel de deuren en luiken. Deze worden van grenen gemaakt en bestaan uit twee lagen op elkaar.

juni 12

juni 13
Er waren in juni een aantal flinke hoosbuien en dat hebben we gemerkt!. Bastion V moest leeg gepompt worden.

juni 14 juni 15 juni 16
De laatste week van juni konden we eindelijk de kanonnen in Hellevoetsluis laten opgraven en naar Brielle brengen om de gewenste versterking van Brielle met meer kanonnen te kunnen realiseren. De kanonnen van 3.20 meter lang waren bijna helemaal ingegraven en het kostte ondanks de machine nog heel wat moeite.

juni 18

juni 19

juni 20

juni 21

juni 22

 

De kanonnen zijn bij de Kippenbrug aan het Maarland gelost en er is nog heel wat bikwerk nodig om ze weer toonbaar te maken.

juni 23

 

juni 24

juni 25

juni 26
De werkgroep greep ook zijn kans toen er drie kanonnen te koop waren van het voormalig automuseum in Oostvoorne. En we kregen er zelfs een soort affuit bij. Het ijzerwerk kunnen we goed gebruiken.

 

juni 27 juni 28 juni 29
Deze kanonnen zijn zwaarder dan die nu op de wallen staan en gaan nog uitzoeken welk kaliber ze zijn. Wel was duidelijk dat de meeste in 1811 gegoten waren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Constant Willems
3-8-2018 11:04:11

Geachte, In Den Briel werden nieuwe kanonslopen toegevoegd, die waren ingegraven als meerpaal. Hier in Zutphen krijgen wij de beschikking over twee dergelijke lopen die binnenkort worden voorzien van affuiten. Deze lopen hebben wij in bruikleen van het NAM in Oldenbroek. Ze zijn niet behandeld. Ze moeten worden schoongemaakt. Het ontroesten moet daar aan voorafgaan. Maar nu de vraag hoe verder. Behandelen jullie die met een soort verf of olie? Dat zouden we graag willen weten. Graag hoor ik uw reactie, Vriendelijke groet, Constant Willems


Webmaster
3-9-2018 15:05:56

Geachte heer Willems, we sturen uw vraag door naar de werkgroep 'Kanonnen en Affuiten'. Zij zullen u per mail antwoord geven.


Rudi Pomme
11-10-2020 22:30:54

Goedenavond, Heel interessant artikel. Ik heb ook al jaren interesse voor een dergelijk kanon. Weet U misschien waar ik deze aan zou kunnen schaffen? Ik hoor het graag van U, Mvg, Rudi Pomme