Leve de vesting Brielle

9 Nov: Voorstelling ‘Anda Jaleo’ in De Sjoel

Tijdens het vierde vestingweekend op 8, 9 en 10 november, genaamd ‘Toondertijd’, werd in de Sjoel een muziektheatervoorstelling  over Spaanse dichter/schrijver Frederico Garcia Lorca vertoond: “Anda Jaleo” door Bel Cante.

Foto’s: Lenneke Mietes (kleur) en Piet de Winter (zwart-wit)

Anda7

Na de release van de CD Canción in 2010 heeft Bel Cante het werk van de Spaanse dichter Federico García Lorca verder uitgediept. ‘Anda Jaleo’, het tweede muziektheaterprogramma van Bel Cante, is gebaseerd op oude opnames van zangeres La Argentinita met Lorca op de piano. Voor Bel Cante zijn de gedichten van Lorca, de schilderijen van Goya en Sefardische muziek het vertrekpunt voor een theatrale uiteenzetting.

Voor 300 jaar Vestingstad Brielle heeft de groep naar de relatie met een vroegere vestingstad in Spanje gezocht, Baeza, een oude stad in Andalusië die de sleutel was in de verovering door de christelijke koningen van het Moorse Al-Andalus in de 13e eeuw. Er zijn in Baeza tal van oude monumenten te vinden, de stad is opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco.

Anda2

Anda3

Anda4

Anda6

Piet de Winter

Piet de Winter2

Bel Cante by Fred Rohde Photo copyright

Pianiste Arielle Vernède heeft diverse malen in het Concertgebouw opgetreden en bracht de CD Goyescas uit met composities van Granados. In deze productie zal ze samen met Rik van Boeckel de zang van Paola Tuin en de op Lorca en Goya geïnspireerde gedichten van Rik van Boeckel van pianomuziek voorzien.

Zangeres Paola Tuin is zangeres en actrice. Ze maakte diverse programma’s waarin ze liederen zong van Bertold Brecht, Kurt Weill, Satie, Gershwin, Schubert en Theodorakis. Met Bel Cante slaat zij sinds 2007 een nieuwe weg in en verkent zij de Spaanse en Sefardische liedmuziek van verleden tot heden.

Rik van Boeckel- is percussionist en dichter. Bij Bel Cante speelt hij cajón, darbuka, de daf (een famedrum uit het Midden Oosten) en castagnettes. Hij bestudeerde intensief het werk van Lorca en bezocht zijn geboortehuis in Fuente Vaqueros.  Hij is muziekdocent bij het Centrum voor de Kunsten in Spijkenisse. Hij schreef voor Leve de Vesting Brielle speciaal gedichten voor dit programma die ook te horen zullen zijn tijdens de voorstelling.

Website: www.bel-cante.nl Info: Rik van Boeckel- 0650276804 rikvanboeckel@gmail.com, Paola Tuin- 0715310865 paolatuin@gmail.com

.