Leve de vesting Brielle

Vestingtermen in bomvrije ruimte Bastion II

Ruim een jaar na de vandalistisch brandstichting is op de Brielse vestingwallen, vlak voor het einde van het seizoen, nog een muurschildering gereed gekomen. Op Bastion twee staat een kleine bomvrije ruimt waarvan de muren beschilderd zijn met honderd vestingtermen. Dit kleine bouwwerk bevind zich direct achter het voormalige Kruithuis. Naast vestingtermen is op de achterwand een kaart te zien met de oude vestingwallen, omstreeks 1729, zoals ze zijn weergegeven door de vestingontwerper Willem Paen. Tussen deze honderd vestingtermen staan woorden als, inundatie, courtine, ezelsrug, gordijn en envelop.

Bomvrije ruimte 1

Bomvrije ruimte 2

 

Bomvrije ruimte 3

Bomvrije ruimte 4

De uitleg van deze Vestingterminologie is terug te vinden via deze link.  De kleine bomvrije ruimte is hiermee klaar voor het nieuwe vestingseizoen 2019, maar is nu nog te zien tot eind oktober, op zaterdag en zondag, gelijk met de openstelling van  het Kruithuis of op afspraak met een van onze stadsgidsen.

De werkgroep kanonnen en affuiten heeft de buitenzijde van deze kleine bomvrije ruimte schoongemaakt, geschilderd en onkruidvrij gemaakt, samen met de andere werkgroep, Bastions Ontsloten, is de binnenzijde opgeknapt waarna de Brielse letterschilder, Hans Saathoff, de muren van teksten heeft voorzien. Prachtig werk van de twee werkgroepen die zich eerder inzetten voor het opknappen en toegankelijk maken van de vestingwerken. Zij hebben de afgelopen jaren met veel energie ook de kanonnen &affuiten opgeknapt en de openstelling gerealiseerd van bastion vijf, met een expositie over Brielle en de Franse bezetting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.