Leve de vesting Brielle

Vandalisme en brandstichting op de wallen

In augustus werd het werken voor de werkgroep “Kanonnen en Affuiten” van het Erfgoedgilde den Briel het weer eindelijk beter en daarom werd er veel veel schilderwerk gedaan aan affuiten en kazematten.

Bij sommige bastions ging de muurverf op sommige plaatsen bladderen was en een proef met een nieuwe grondlaag op Bastion VIII bleek na bijna een jaar nog steeds goed. Daarom alle slechte plekken met deze nieuwe muurverf aangepakt. Ook sommige affuiten hadden last gehad van inwatering door indroging van het eikenhout. De scheuren zijn gedicht en de affuiten fris geschilderd.

Een deel van dit werk werd teniet gedaan door vandalen die zich hebben vergrepen aan de kleine kazematten op Bastions II en III en V.

Bij Bastion III (vlakbij café de Melkmeid) werden de deuren vol gekladderd met graffiti. Gelukkig was dit snel te verhelpen met een kwastje verf. Op Bastion V is met stenen tegen de deuren en muren gegooid. Ook hier was de schade beperkt, maar je vraagt je af waarom toch.

De kazemat achter het Kruithuis is er minder goed vanaf gekomen. De deuren zijn opengebroken, ondanks dat er een extra slot op zat en er is brand gesticht. Het heeft waarschijnlijk goed gebrand want er stond een grasmaaier in, waar benzine in zat.

aug 29

aug 31
Het resultaat is dat binnen- en buitenkant schoongespoten moet worden en dat er nieuwe deuren gemaakt moeten worden. Bovendien moet nieuw tuingereedschap en een grasmaaier gekocht worden.

De werkgroep probeert te voorkomen dat de kazematten open gebroken worden door een nieuw soort ijzeren afsluiting aan te brengen. Maar meer kunnen wij niet doen. Daarom hopen wij dat inwoners van Brielle alert zijn en verdachte zaken op de  wallen aan de politie melden.

Volgende maand weer positief nieuws over het kruitmagazijn in de courtine achter de van Sleenstraat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.