Leve de vesting Brielle

Type kanonnen op de Brielse wallen

Door: werkgroep Kanonnen en Affuiten, Erfgoedgilde Den Briel

In januari 2016 werden we benaderd door een vrijwilliger van fort Vechten, een fort van de nieuwe Hollandse waterlinie bij Bunnik. Het Fort bij Vechten is onderdeel van de Nieuwe Waterlinie (NHW). Een waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem. Daarbij maakt de verdediger gebruik van aaneengesloten onder water gezette polders. Zo’n modderige waterbarrière tot kniehoogte was een geduchte hindernis voor de vijand. Het zware geschut zakte weg in sloten en greppels en het water was te ondiep om te bevaren. Klik hier voor meer informatie: http://www.fortvechten.nl/

Hij was bezig met informatie over de kanonnen te verzamelen die op de forten van de NHW gebruikt zijn. Daarom wilde hij informatie over onze kanonnen en met name de lengte.

kanon-1

Alle kanonnen in Brielle zijn gemaakt in Luik aan het begin van de 19e eeuw:

kanon-2

kanon-3

En afhankelijk van de lengte is het een “ligte” of een “zware”.

Gezien de lengte van de loop denk hij dat het gaat om het ‘Kanon IJzeren van 24 pond ligte’ want de loop lengte van dit kanon was officieel 2,89 meter (in eerste instantie werd dat benoemd als 2,89 el).
Met de invoering van het Nederlandse metrieke stelsel in 1820 werd de el gelijkgesteld aan meter: https://nl.wikipedia.org/wiki/El_(lengtemaat)
Het gewicht van de loop moet dan officieel zijn 1734 kg.

De looplengte van het ‘Kanon IJzeren van 24 pond zware’ was 3,1914 m. en het gewicht 2820 kg en de looplengte van jullie kanonnen is dus niet de ‘zware’.

We ontvingen van hem een beschrijving van de ‘ligte’ geschut dat stond in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Klik hier voor de beschrijving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


kanonnen
2-9-2024 09:48:16

sorry kerel


kanonnen
2-9-2024 09:48:31

kanon