Leve de vesting Brielle

Terug aan het werk, juni 2020

Door: de werkgroep Kanonnen en Affuiten

In juni werd het leven weer wat vrijgegeven en ook de werkgroep besloot weer aan het werk te gaan. Uiteraard met afstand en daarom niet in de loods van Van Dijk. In juni zouden we het Kruitmagazijn in de Courtine officieel gaan openen maar dat lukt niet meer. Maar met een paar mensen eerst maar gaan inventariseren wat er nog gedaan moest worden en dit tijdens de koffie te bespreken.

Eerst moest de vloer nog schoongemaakt worden, Dit is eind gedaan door de firma Verweel.

Het was weer wennen in het begin maar er zijn genoeg klussen zodat iedereen op afstand kan werken. De nieuwe stenen moeten verouderd worden en schilderwerk gedaan. En uiteraard hebben we de nodige materialen naar het kruitmagazijn gebracht.

In twee delen komt er weer een houten grenen vloer, dus eerst de onderkant in de menie gezet. En dan komt het passen, meten, zagen en in elkaar zetten met mooie vierkante koperen spijkers.

Buiten wordt een lijst aangebracht op de ezelsrug zodat de verlichting langs de muur schijnt.

Ondanks de Lock down zijn de hand gesmede scharnieren voor de binnendeuren en het luik uit Tsjechië aangekomen. Het luik zit al voor de suchtgang.

Ook de dichte deuren worden op maat gemaakt en opgehangen met de nieuwe scharnieren.

De vloer in het linkerdeel ligt erin en aan de muur zijn de haken al aangebracht voor de pompstokken voor de kanonnen.

Het werk aan de vloer gaat door. Eerst weer meten en kijken in hoeveel delen deze vloer gaan maken. Ondertussen gaat het (fijne) schilderwerk door.

In 2016 hebben we voor de eerste keer het kruitmagazijn opengebroken om te kijken hoe de toestand binnen was. Pas in 2018 zijn we weer aan het werk gegaan. Foto’s van de begin toestand tot nu hangen al aan de muur.

Zie hieronder een lid van de werkgroep: zijn we bij de koffie en dan trekt hij erop uit om gras rond de kanonnen te lijf te gaan. En nu vooral brandnetels!

Een ander lid, Peter, is alleen al sinds april aan het schilderen in bastion VIII. En het resultaat mag er zijn.

In de gang vanaf de voordeur hangen nu oude foto’s van de verschillende bastion en hoe die eruit zagen tijdens en na de tweede WO. Deze foto’s zouden eerst buiten op de wallen komen, maar Corona gooide roet in het eten.

Sander van ’t Verlaat
5 juli 2010

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.