Leve de vesting Brielle

Stelling 1: Vormt de vesting een belemmering voor uitbreiding van Brielle?

Februari 2014:

De eerste van drie stellingen, gepubliceerd op de website en op facebook. In week 7 en 8 volgen de andere twee stellingen. Wij hopen op veel reacties, zodat we ons samen uitspreken over de toekomst van onze eigen stad.

stelling1 - toekomst brielle als vestingstad

Via Facebook is op deze stelling flink gereageerd. Enkele reacties (delen ervan) leest u hieronder. Ter bescherming van de privacy zijn namen weggelaten:

…”Neen, dat wordt niet belemmerd…. Het culturele en monumentale erfgoed is de oude stad binnen de wallen. Dat vormt de aantrekkingskracht. Maar dat mag geen belemmering zijn voor een groter Brielle. Je moet er alleen verstandig mee omgaan.”…

… “Het is toch van de zotte dat er maar gediscuteerd moet blijven worden over de Vesting van Den Briel! Al dat geleuter kan alleen maar komen uit de kokers van personen die geen enkel respect hebben voor Den Briel en haar authentieke bewoners, waarvoor Briellenaren zoals Johan Been, Jacques Klok en Henk Vegter – om wat personen te noemen – zich jarenlang ingezet hebben om het stadje op een juiste manier in stand te houden. Is er dan nog niet genoeg verziekt? …. “

…. “De uitbreiding vormt juist een belemmering voor de vesting denk ik”

…. “Waarom Brielle uitbreiden? Over een paar jaar zijn we onderdeel van de gemeente Voorne-Putten en kunnen we de polders tussen Spijkenisse en Hellevoetsluis lekker dichtbouwen. Daar valt toch niet zoveel meer te verknallen…”

… “Brielle hoeft niet meer te groeien wat mij betreft. Dat alles uit de binnenstad weggaat is alleen maar heel erg jammer en niet bevorderlijk voor onze stad.”

… “Ja de vesting vormt een belemmering voor de uitbreiding van de stad. EN DAT WIL IK GRAAG ZO HOUDEN.”

… “Nee niet de vesting maar de Groene Kruisweg is de belemmering! Denk die eens weg en dan kun je aansluiten en uitbreiden.”

… “De vesting is de geschiedenis van Brielle!”

…. “Als je de vesting levend wil houden moet men stoppen met vergunningen uitgeven voor tijdelijke bewoning de binnenstad loopt leeg omdat er onderhand meer arbeids migranten tijdelijk in de binnenstad wonen dan vaste bewoners lijkt wel een sneeuwbal effect.”

…. “Handen af van de wallen het is en blijft cultureel erfgoed. Waarom moet alles op de schop om een project ontwikkelaar weer zijn zakken te laten vullen? Laat brielle wat het is er wordt en is al te veel verkwanseld. ik heb gesproken.”

Hieronder kunt u uw reactie nog toevoegen:

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Rens van Adrighem
2-3-2014 18:07:51

Het is toch van de zotte dat er maar gediscuteerd moet blijven worden over de Vesting van Den Briel! Al dat geleuter kan alleen maar komen uit de kokers van personen die geen enkel respect hebben voor Den Briel en haar authentieke bewoners, waarvoor Briellenaren zoals Johan Been, Jacques Klok en Henk Vegter - om wat personen te noemen - zich jarenlang ingezet hebben om het stadje op een juiste manier in stand te houden. Is er dan nog niet genoeg verziekt? Hou dus eindelijk eens op met die niet te verkroppen ideeën over onze historische vesting en haar wallen. De oude wijze Briellenaren zouden zich omdraaien in hun graf. Ga aan de slag met zinnige dingen. Dan zal er wel weer gevraagd worden wat zijn dan die zinnige dingen. Maar we mogen er vanuit gaan dat mensen met een klein beetje gezond verstand daar zelf wel een zinnig antwoord op kunnen geven.


Johan Wessels
2-14-2014 11:27:30

"Handen af van Brielle..", "Laat Brielle wat het is..". Dat is volgens mij hét probleem. We moeten juist met onze handen ààn Brielle en het niet laten wat het is, maar werken aan wat het moet zijn. De wallen als onderdeel van de stad, de stad één met de wallen. Met respect voor ons erfgoed. De nieuwe functie in het Kruithuis, bedrijvigheid op het Molenbolwerk, theater op Bastion 9 om maar iets te noemen. Er zijn bastions waar soldaten verbleven, bijna woonden. Waarom zouden we er nu niet meer mogen wonen? Het Arsenaal is een goed voorbeeld van de functionele relatie binnenstad en wallen. De Groenekruisweg heeft al een belangrijk deel van de wallen opgeslokt. Het handelsverkeer verliep veelal over het water, maar de vaarroute is niet meer. Het is daarom beter om samen met de handen aan Brielle te zitten. Om te bewegen, maar ook om te voorkomen.


Rens van Adrighem
2-15-2014 12:37:11

Dom dat ik me toch weer laat triggeren: "We moeten juist met onze handen ààn Brielle en het niet laten wat het is, maar werken aan wat het moet zijn. De wallen als onderdeel van de stad, de stad één met de wallen'', zegt Johan Wessels. De wallen zijn ze al eeuwen onderdeel van de stad! De nieuwe functie in het Kruithuis, bedrijvigheid op het Molenbolwerk, theater voorstellingen op Bastion 9 zijn ook al realiteit. Maar wonen in de Bastions lijkt mij toch wel héél erg ver gezocht. Lekker gezond met al dat vocht! ,,Het Arsenaal is een goed voorbeeld van de functionele relatie binnenstad en wallen'', vervolgd Johan. Een functionele relatie met de binnenstad is er nog wel ja, maar zou daar gezien de terugloop van de bibliotheek en het faillissement van de huurder van de bovenverdieping, niet beter bijvoorbeeld het Streekarchief in kunnen komen? Een relatie van Het Arsenaal met de wallen begrijp ik niet. ,,De Groene Kruisweg heeft al een belangrijk deel van de wallen opgeslokt'', vind Johan. Volgens mij is er (nog) geen millimeter van de wallen opgeslokt. De wallen zijn alleen op twee plaatsen van megalomane bouw voorzien. ,,Het is beter om samen met de handen aan Brielle te zitten. Om te bewegen, maar ook om te voorkomen'', besluit Johan. Ik zou niet weten wat er nog meer zou moeten gebeuren dan wat nu al is- of wordt gedaan met de wallen, bastions en bunkers. Het zal wel komen omdat ik al meer dan 30 jaar weg ben uit Den Briel dat ik al dit gedoe niet begrijp. Dat men de hand slaat aan wallen en vesten zal in elk geval met alle middelen moeten worden voorkomen.