Leve de vesting Brielle

Steekhengst ‘Boreas’ komt naar Brielle

boreasVaren en wandelen met een Brielse stadsgids en ontdek de geheimen van Meeuwenoord

De zalmschuur aan de Veerweg in Brielle is uniek. In alle andere plaatsen waar de zalmvisserij werd beoefend zijn deze schuren verdwenen, alleen de Brielse zalmschuur staat nog stevig en stoer aan de Veerweg.

Langs de benedenloop van de grote rivieren werd eeuwenlang de zalmvisserij uitgeoefend met houten zalmschouwen en steekhengsten. Het kan zeer bijzonder worden genoemd dat de Brielse zalmvisserij tot 1940 heeft bestaan, veel langer dan elders. Omdat steekhengsten op het laatst overal verdwenen waren stond het type ook wel bekend als Brielse hengst.
De enig overgebleven steekhengst werd omgebouwd tot jacht en heeft zijn bestaan weten te rekken tot de tachtigerjaren van de vorige eeuw. Toen is het scheepje opgegeven en vervolgens gezonken in een achterafsloot. Twintig jaar later is het weer naar boven gehaald en door de Stichting Behoud Hoogaars nauwkeurig opgemeten en nagebouwd op de oude scheepswerf in Arnemuiden.

Deze steekhengst, de ‘Boreas’ brengt een bezoek aan Brielle op 22 en 23 mei 2018 en neemt de oorspronkelijke ligplaats in van de vroegere zalmschouwen, de oude plek bij de grote zalmschuur aan de Veerweg.

U kunt een vaartochtje maken met de steekhengst ‘Boreas’ met aansluitend een korte wandeling langs de Veerweg tot aan het Prikkevest. Een Brielse stadsgids zal u de geheimen van Meeuwenoord onthullen!

Meedoen:

Opgeven bij Mevr. A.J. Luik Sipma (0181-418421), ajluik@hotmail.com
Tijdig afspreken is belangrijk, want er kunnen per vaartocht maximaal 7 personen met de steekhengst mee. Aangeven welke tijd uw voorkeur heeft.
22 en 23 mei: vertrek 13.30 en 15.30.
Deze vaartocht en wandeling kost per persoon € 3,50 over te maken op NL92 RABO 03654 08166

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.