Leve de vesting Brielle

Reactie op Symposium 17 januari

TOEKOMST VESTINGSTAD

Door Rens van Adrighem

rens afbeeldingTijdens het symposium werd het de pers kwalijk genomen het persbericht over de toekomst van de vestingstad verkeerd geformuleerd te hebben. De stuurgroep ”Leve de Vesting” is zelf met die achterlijke plannen op de proppen gekomen. Kosten nog moeite werden daarbij gespaard. Mensen, buiten Krijn van Driel, die blijkbaar zonder dan ook maar een kleinbeetje binding met Den Briel te hebben, mochten zich volledig uitleven met het bedenken van ideeën voor ‘het redden’ van Den Briel. Loopgraven door het water van de vesten, en de bouw van megalomane bouwsels op en rond de wallen zouden de binnenstad en de binding met de buitenwijken aantrekkelijker moeten gaan maken volgens Architect Kluijver. Ruikt hij misschien weer geld, na zijn fraaie bouwsels aan de Botbijlweg, de ‘Pleerolhouder’ en het geldverslindende zinloze Kaaitunneltje. Errol Ooft weet zelfs zo ver te gaan, dat hij vind dat de Groene Kruisweg ondertunneld moet worden.

Het is te hopen dat dergelijke waanideeën binnen de kortste tijd in de vest worden ‘geflikkerd’, zoals burgemeester Van Viegen zou zeggen. Respectvol omgaan met het historisch erfgoed en wat vroegere generaties tot stand hebben gebracht is met al die plannen wel héél ver te zoeken. Het zal niet eenvoudig- misschien wel onmogelijk zijn de binnenstad weer levend te krijgen.

Je vraagt je toch sterk af of de afsluiting van Nobelstraat en Voorstraat wel verstandig is geweest. Dat is alleen nuttig bij een aaneengesloten winkelfront en daar is in Den Briel geen sprake van. Daardoor is de binnenstad wat winkels betreft leeg gelopen, en worden zaken woningen. Het had ook verstandiger geweest het theater in de binnenstad te realiseren. Daar waren prima geschikte panden – zoals aan het Scharloo – voor beschikbaar. Ook het Streekarchief, gelokaliseerd in de binnenstad zou levendigheid opleveren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het Arsenaal. Kortom: de Brielse bestuurders hadden best wel wat inventiever en beter kunnen doordenken.

Alle levendigheid uit de binnenstad is nu bijna verdwenen. Sportvoorzieningen, winkels bedrijfjes, huisartsen, banken en ga zo maar door zijn vertrokken. Met ook het verplaatsen van AH naar buiten de wallen, zal de binnenstad voorgoed leeg en stil worden. Het is te hopen dat de komende gemeenteraadsverkiezingen wat raadsleden oplevert die écht binding voelen met ’t Brieltje, en wél respect hebben voor het historisch Briels erfgoed, want daar is blijkbaar wel héél erg behoefte aan.

En met je tengels van de wallen afblijven is de leus!

Rens van Adrighem.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.