Leve de vesting Brielle

Presentaties Bastions Ontsloten November 2014

Op 13 november werd een lezing gegeven door Koos Steentjes en Rein Groen over de werkzaamheden en de plannen op de Brielse wallen.

Voor de eerste keer werd bijgaand filmpje vertoond dat een kleine impressie geeft van wat er in de bunkers zou kunnen gaan gebeuren. De tweede diapresentatie werd als begeleiding gebuikt bij de uitleg die Rein Groen, projectleider van ‘Bastions Ontsloten’ gaf. De derde presentatie is de presentatie van Koos Steentjes over ‘de ontwikkeling van de Brielse wallen (werkgroep “Kanonnen en Affuiten”)/

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nico Smit
1-22-2015 20:09:23

Kan iemand mij het verband uitleggen over de relatie Wallen/ Vrijheidsbos? Het zijn mijns inziens 2 waardevolle zaken, maar met de grootst mogelijke moeite kan ik geen verband zien.....tja, "Bevrijding van het Spaansche Juk" koppelen aan een bos wat welliswaar in naam Bevrijdingsbos heet vind ik vergezocht! Op het bos is immers veleer de titel Herdenkingsbos van toepassing , waar velen, om eigen ,volkomen legitieme en te respecteren redenen een boom hebben neergezet, en wat een prachtig initiatief was en nog steeds is,.......Ik stel dan ook vraagtekens bij het voorstel om te komen tot de aanleg van een verbindend wandelpad tussen deze 2 zaken, omdat je niet, hoe goed bedoeld dan ook, Appelen met Citroenen moet vergelijken....Beter om de baten van dit projekt te halveren ten behoeve van beide initiatieven. Het enige verband wat ik kan zien zijn de 2 petten van de voorzitter van dit voorstel...


Johan Wessels
1-23-2015 09:49:12

Meneer Nico Smit, ik wil graag proberen om het u uit te leggen. Soms is het inderdaad zo dat dingen ver gezocht zijn, maar in dit geval ligt alles toch dichter bij elkaar dan dat je bij een eerste ontmoeting zou denken. Het Vrijheidsbos is een blijvende waarschuwing tegen oorlog en een signaal om te blijven ijveren voor vrede en vrijheid. In de lagen van de tijd heeft Brielle meerdere periodes gekend van onvrijheid. De tachtigjarige oorlog is de bekendste. Maar er waren nog meer bezettingen en bevrijdingen. Het bekendste moment van bevrijding in Brielle is 1 april 1572. In de Nederlandse geschiedenis is Brielle de "Eersteling der vrijheid". Die momenten in onze geschiedenis zijn de rode draad in de verhalen die verteld gaan worden in het project "Van tachtigjarige oorlog tot Vrijheidsbos". De Brielse vestingwerken zijn ooit bedoeld geweest om de stad te verdedigen en de mensen in vrijheid te kunnen laten leven. Kortom een verdedigingsinstrument en in omgekeerde zin een wapen tegen de vijand. Op diverse fronten zijn veel mensen in Brielle actief rondom thema's die vrijheid en vrede raken, maar ook onvrijheid. Mensen die zich inzetten voor bewustwording van die thema's. Het maakt niet uit welke pet de werkzaamheden organiseert, het gaat over het belang van een groot goed dat Vrijheid heet. Het bestuur van het Vrijheidsbos heeft recentelijk, met het winnen van een prijsvraag, nog € 80.000,= binnengehaald voor het Vrijheidsbos en heeft niet alleen daarmee een flinke pluim van ons allemaal verdiend. Met het project "Van tachtigjarige oorlog tot Vrijheidsbos" zullen de komende jaren vele bewoners en bezoekers van Brielle herinnert worden aan momenten van onvrijheid, maar vooral van vrijheid.


rein groen
1-23-2015 17:18:58

Oorspronkelijk was het initiatief voor de planting van het Vrijheidsbos voortgekomen uit de 4-5 mei beweging. Doel was, en is, het in herinnering houden van onze vrijheid. Met name kinderen werden hierbij betrokken. Getuige de borden met gedichten die langs 'Het Verharde Pad' zijn geplaatst. Ik zou Nico Smit aan willen raden het boekje over het Vrijheidsbos te kopen. www.vrijheidsbos.nl/shop Het zal hem een stuk duidelijker worden. Tot slot, het zou mooi zijn als meer Briellenaren een pet op zouden zetten ter meerdere glorie van onze mooie vestingstad..