Leve de vesting Brielle

Overkluizing Zuidspui, gezicht op de stadwal Brielle.

Tekst: Fré Eggens, foto’s : Leen van Geest van de Gevelstenengroep.

Wanneer we ter hoogte van het Chinees restaurant aan de Groene Kruisweg naar de stads wallen keken zagen we sinds vele jaren tussen het struikgewas¬ een soort poort. Een paar jaar geleden werd de onderdoorgang geopend en verlichting op de wal en de overkluizing aangebracht. Daar bleef het bij.

levedevestingbrielle-sluitsteen overkluizing2

De onlangs opgerichte werkgroep Brielse Gevelstenen* inventariseerde de in onze stad aanwezige gevelstenen en stuitte ook op de overkluizing Zuidspui waar in het midden een sluitsteen aanwezig bleek te zijn. Na overleg met de gemeente werd de Monumentenwacht ingeschakeld die de gehele overkluizing in november 2014 op kundige wijze schoonmaakte. Het zicht op onze wallen werd hiermee aanzienlijk beter!

levedevestingbrielle-sluitsteen overkluizing1

De sluitsteen bleek in dermate verweerde staat dat nog niet kon worden vastgesteld of er een afbeelding of polderwapen ooit op aangebracht is geweest. Nader onderzoek in de archieven is dus een vanzelfsprekende zaak. Mocht de werkgroep Brielse Gevelstenen een bewijs vinden van een polderwapen of anderszins, dan zal worden bezien of dit op de sluitsteen wederom aangebracht kan worden.

Een fraai gezicht op de stad!

 

levedevestingbrielle-sluitsteen overkluizing3

* De werkgroep ‘Brielse Gevelstenen’ heeft zichzelf ten doel gesteld om de gevelstenen die Brielle rijk is, weer in ere te herstellen en publiekelijke aandacht te richten op deze mooie stukjes erfgoed. Wilt u met de werkgroep in contact treden over een bepaalde gevelsteen of meewerken, stuurt u dan een bericht naar webmaster@kunstencultuurbrielle.nl, dan sturen wij het door naar de betreffende personen uit de werkgroep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.