Leve de vesting Brielle

Openstelling Kazemat Bastion IV

Beleef de Nederlandse geschiedenis op onze vestingwallen!

1 April 1572 is de dag waarop de Geuzen de Noordpoort ramden en de Spanjaarden verjoegen. Deze dag luidde het einde van de Tachtigjarige oorlog in en is de basis van het Nederland zoals we het nu kennen.

Op de locatie van deze belangrijke historische gebeurtenis, bastion IX, is de geschiedenis vanaf vandaag beleefbaar gemaakt. Daar in de bunker is een interactieve tentoonstelling te zien, met o.a. een maquette van de situatie in 1572. De tentoonstelling werd geopend op 31 mei:

Toeristen en inwoners van Brielle kunnen vanaf nu de interactieve tentoonstelling op hun wallenwandeling bekijken, want regelmatig zullen de deuren worden opengezet van deze ‘kazemat’ of ‘bunker’.

Er wordt nog gezocht naar mensen / omwonenden die de deuren één week per jaar dagelijks willen openen en sluiten. (Opgave: sanderverlaat@planet.nl).

Combineer je bezoek met een complete wandeling over de wallen, waarbij je ook Bastion V elke dag en het Kruithuis (weekend) kunt bezoeken.

GEEN KAZEMAT
De woorden kazemat of bunker zijn niet accuraat volgens streekarchivaris Aart van der Houwen voor het gebouwtje dat in 1881 op Bastion IX werd gebouwd, maar sindsdien vooral voor opslag en recreatie is gebruikt. Het gebouwtje is formeel een ‘remise’, dat is de militaire naam voor bomvrije opslagruimte.

MAQUETTE
Deze maquette is niet de maquette die later dit jaar in het museum wordt geplaatst van vestingstad Brielle in huidige tijd. De maquette in de remise op Bastion IV is gemaakt aan de hand van de vroegste tekening van Brielle, die dateert van omstreeks 1565 en is van de hand van Jacob van Deventer. Van Deventer heeft in opdracht van Filips II, de koning van Spanje en Heer der Nederlanden, alle steden van de Nederlanden in kaart gebracht. De plattegrond is heer nauwkeurig, maar voor de bebouwing had Van Deventer weinig belangstelling. Hij gaf slechts aan waar de kerken en kloosters stonden. Dat deed hij in een afwijkende schaal.

Meer foto’s van de opening:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.