Leve de vesting Brielle

Opening oudheidkamer in ’t Kruithuis

De initiatiefnemers voor de oudheidskamer in het Kruithuis over de 1 april-vieringen wilden dit graag voor 1 april openen en dat betekende dat de gehele buitenkant nog geverfd moest worden, afgezien van al het andere werk. Gelukkig gooide de gemeente er ook heel wat mankracht tegenaan en werd de gracht uitgebaggerd, twee bomen achter het Kruithuis gerooid en 6 nieuwe bomen geplant.

1-kruithuis

2-kruithuis

3-kruithuis

En passant werd ook nog een trap gemaakt, het straatje vernieuwd en een brede rand grind om het Kruithuis gestort. Ook werden op het eiland graszoden gelegd.

5-kruithuis

6-kruithuis

Het huisje was er helemaal klaar voor (behalve de achterkant) op de dag van de opening, zaterdag 22 maart 2014.

7-kruithuis

Veel gasten hadden hun 1 april kostuum aangetrokken en uiteraard waren de Spanjaarden ook aanwezig.

8-opening

9-opening

10-opening

11-opening

De opening werd verricht door Robert Jansen, poorter van het jaar, geassisteerd door Burgemeester Betty van Viegen, natuurlijk met een kanonschot.

12-opening

13-opening

De oudheidskamer is heel mooi geworden, ga zelf maar eens kijken. Op de achterwand is b.v. een prachtige schildering gemaakt door de Verbeelders.

14-kruihuis binnen

De werkgroep kanonnen en affuiten had ook nog een klein aandenken gemaakt, een miniatuur kanon (nou ja kanon?) op een affuit en dit aangeboden aan de voorzitter van de 1 april vereniging, de heer Wim van Noord. Op Bastion II achter het Kruithuis staan de eerste nieuwe affuiten gemaakt door de werkgroep.

16-kanon voor kruithuis

Sander van ’t Verlaat
Foto’s Jaap Rijsdijk en Sander van ‘t Verlaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.