Leve de vesting Brielle

Onderaards gangenstelsel onder Brielle?

Vele oud-Briellenaren kennen de verhalen al vanaf dat ze kinderen waren: er zouden onderaardse gangen lopen onder Brielle. Vluchtwegen om ongezien weg te kunnen uit de vesting of juist om mensen stiekem binnen de vesting te kunnen smokkelen. Velen zouden inmiddels ingestort zijn en dus niet meer begaanbaar, maar dat er resten van gevonden kunnen worden, staat volgens velen vast.

Enkele anekdotes zijn hieronder verzameld:

 

Dat bovenstaande geen broodje-aap verhalen hoeven te zijn, bewijst de vondst van een onderaards gangenstelsel in Bergen Op Zoom in 2010 (een van de vele getuigenissen van onderaardse gangen onder onze oude vestingsteden van Nederland). Een stad waarvan de vestingwerken ook 300 jaar geleden zijn vernieuwd door Menno van Coehoorn:

Ondergronds gangenstelsel gevonden in Bergen op Zoom

Een bijzondere archeologische vondst in Bergen op Zoom, in Brabant. Een inwoner stuitte bij het graven in zijn tuin op een onderaards gangenstelsel uit begin 1700:
http://nos.nl/artikel/160216-ondergronds-gangenstelsel-gevonden-in-bergen-op-zoom.html

bergen op zoom

We zijn nog op zoek naar meer ‘bewijs’ van deze gangen onder Brielle. Weet u iets, of heeft u zelf een huis met gewelven eronder, stuur dan uw reactie naar ons toe via het contactformulier. Dan zetten we uw anekdote hierbij.