Leve de vesting Brielle

November en nog steeds buiten aan het werk…

Het hout voor drie nieuwe affuiten is aangekomen en het ziet er goed uit. Alles is op maat gezaagd en al geschaafd en het is niet nat. Maar het maken van de affuiten moet nog even wachten.

1-hout

In oktober was al veel werk verzet aan Bastion 8 en een half. Nu nog de “finishing touches”, zoals het bijwerken van het pleisterwerk in de deuropeningen, afmaken van de houten overkapping boven de deuren. Bovendien heeft de gemeente op ons verzoek een straatje voor de deuren gemaakt met een afvoer. Als voorlopig sluitstuk, in het voorjaar moet er nog wat schilderwerk gedaan worden, heeft het bastion een nummer gekregen; Bastion VIII I/II:

5-bastion 8,5

Toch hebben we ook nog wat binnenwerk gedaan, namelijk het boren van gaten in en het verven van het nieuwe ijzerwerk voor de affuiten. Op veel affuiten ontbreken de ringen en handvatten.

6-ijzerwerk affuiten

7-ijzerwerk affuiten

Aan Bastion IX zijn de afgelopen weken ook veel uren besteed. Na de eerste spuitbeurt bleef na het krabben toch te veel oude, loszittende verf zitten. Dus met de grote kracht van de hogedrukspuit van Leen van Dijk nog maar een keer er tegenaan. Daarna met man en macht de grote en kleinere gaten en scheuren gedicht. Toen we een ochtend weer verder wilden gaan, bleek er water uit de scheuren bovenaan de muur te sijpelen. Na onderzoek bleken er grote scheuren in de bovenkant (de ezel) te zitten. Dus aan het graven en met cement aan het werk. Bastion IX ligt er nu wat “beschimmeld” bij, maar het is de bedoeling om voor 1 april 2014 de muren weer stralend wit geverfd te hebben. Tussendoor zijn ook de deuren aangepakt, zodat die nu weer goed sluiten. Volgend jaar gaan we verder.

10-bastion9

9-bastion 9

12-bastion9

13-bastion9

Bij het Kruithuis, dat als 1 april museum dienst gaat doen, stond al een paar weken een steiger. Dus met de hogedrukspuit van Leen meteen ook maar de voorgevel afgespoten. En jawel, ook aan het Kruithuis blijkt meer werk te zijn dan we dachten. Maar eigenlijk is het wel te verwachten. De laatste week van november dus weer aan het schrappen en krabben. Gelukkig zijn de zijgevels in betere staat. Als het weer meezit, kunnen we de komende weken ook de scheuren en gaten nog pleisteren.

Van werk komt werk, dat blijkt als je alles goed gaat bekijken. Zo hebben we een rottende boomstronk die tegen een van de steunberen stond, uitgegraven. Enige tijd geleden is al de grond bij de brug weg gegraven, zodat deze straks weer kan draaien. Op het werklijstje staan naast al het werk aan het huisje zelf o.a. trap naar de brug, nieuw pad van klinkers, bruggenhoofden voegen, gracht schoon (laten) maken, het aanbrengen van een rand van grind rond het Kruithuis en zo nog wat zaken.

14-spuitenkruithuis

15-spuitenkruithuis

18-kruithuis

19-kruithuis

Tot slot een foto van het nieuwe pad naar Bastion II (achter het Kruithuis), dat de gemeente heeft laten aanleggen. En ook hier weer met afwatering naar de gracht. Nog even geduld en dan zullen alle bastions er zo mooi uitzien.

21-bastion2

Sander van ’t Verlaat Foto’s Jaap Rijsdijk en Sander van ‘t Verlaat

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Rens van Adrighem
11-28-2013 12:59:39

Petje af voor jullie fantastische inzet! Je staat ervan te kijken wat jullie tijdens het opknappen allemaal tegen komen, en jullie veel extra werk bezorgt. Gelukkig blijven jullie er enthousiast onder en gaan er met volle moed en plezier tegenaan. Dankzij jullie blijven de momenteel onterecht onder hoge druk staande wallen in een prima staat, waar iedereen trots op kan zijn. En zo gaat de vesting Den Briel nooit verloren en blijven de wallen zo ze altijd geweest zijn.