Leve de vesting Brielle

Symposium ‘Inspiraties voor de toekomst van de Vestingstad’

Op 17 januari werd een symposium gegeven in BRES met de titel ‘Inspiraties voor de toekomst van de {vesting} stad’. Dit symposium werd georganiseerd door het uitkomen van het boekje ‘De Toekomst van de {Vesting}stad’ in 2013, tijdens het vieringsjaar van het 300-jarig bestaan van de vestingwerken in haar huidige vorm.

Foto’s: Jos Uijtdehaage

Dick Verbeek, voorzitter van de stuurgroep ‘Leve de Vesting Brielle’,  in het voorwoord:

In 2013 hoeven we de stad niet meer te verdedigen tegen vijanden van weleer. De oude vestingwerken hebben hun oorspronkelijke functie verloren. Echter zonder hun waarde te verliezen. Behoud van die waarde geldt ook de binnenstad. Een waarde die inhoud moet worden gegeven om het verlies te voorkomen. Waardoor wordt de vestingstad nu bedreigd?”

Zijn het de vijanden van een oprukkende economie met een ongebreidelde stadsontwikkeling met een leeglopende vesting, doordat de gemeente steeds verder buiten de vesting groeit? Of een sluipende transformatie van een leef naar een slaapstad? Actie of rust? De nieuwe ‘vijanden’ zijn minder grijpbaar en dus lastiger te weren. Passief afwachten is geen optie, maar de aanval past ook niet in een nieuwe strategie. Anno 2014 is samenspannen misschien wel de beste optie.”  (Hele boekje: klik hier>)

BN  wk04-2014   Symposium Vestingstad 1

In het symposium presenteerden Han de Kluijver, Errol Ooft en René Hofman hun ideeën over stadsontwikkeling anno nu, de dreigingen die op dit moment plaatsvinden (uitloop van voorzieningen, de dreiging dat Brielle een slaapstad wordt). Krijn van Driel kon helaas niet aanwezig zijn, maar laat zich in het boekje horen over ‘stopverf, glaslatten en verkeersborden’ en de controverse die dit regelmatig veroorzaakt. Tot slot was er een discussie vanuit drie stellingen.

Tussendoor waren er theateracts van Robert Baarda, José van Dam-Vuijk en Nadra Eleonora.

BN  wk04-2014   Symposium Vestingstad 2

BN  wk04-2014   Symposium Vestingstad 3