Leve de vesting Brielle

3-6-2016: Met gevelstenen wandelen langs verleden

Bron: Brielsche Courant, 1 juni (link naar het artikel)

Brielle – Ze timmeren al een tijdje aan de weg; Carola van Dijk, Fre Eggens en Leen van Geest. Sinds een paar maanden heeft zich Hans van Rutten bij het drietal gevoegd. Ze vormen samen, gedurende nu bijna twee jaar, het gilde van de gevelstenen.

Door Martin van Gurp
image-6069071Aanleiding voor het gesprek is het onder de vlag van de gemeente Brielle uitgebrachte stadswandeling over gevelstenen Kijk eens naar boven. Ooit waren gevelstenen bedoeld als herkenningsteken van het pand. Verrassend genoeg blijkt die functie vaak nog niets aan waarde te hebben ingeboet.
De Brielse gevelstenen zijn de afgelopen 18 maanden zo goed mogelijk in kaart gebracht. “En wij vinden het belangrijk om het verhaal van de gevelsteen goed te vertellen. Daar is dus het nodige speurwerk voor geleverd,” zegt Carola. Veel van dat speurwerk is gedaan door Fre Eggens. De man die voor het gilde bergen werk verzet. In totaal zijn 25 gevelstenen opgenomen in de wandelroute. Er moeten in totaal zo’n zestig gevelstenen in Brielle de huizen sieren. Bijna allemaal zijn ze geïnventariseerd en opgenomen als bijlage in het wandelboekje Kijk eens naar boven. “Er komen zo af en toe nog wel gevelstenen bij,” zegt Hans van Rutten. En even later lopen we door de vesting van Brielle om bij een woning stil te staan bij de gevelsteen ‘de stukke vaas’. Dit is een recent ontworpen gevelsteen, geplaatst door de toenmalige bewoner van dat pand die met die steen archeologie, zijn grote hobby, tot uitdrukking bracht.

Deurtjes
Even later vraagt Carola: “Wat denk je van de gevelsteen waar een deur op afgebeeld is, met daarnaast nog drie deurtjes?” Jawel, de woning van een van de Brielse families Deur.
Maar de meeste gevelstenen blijken eeuwen oud. Een mooi voorbeeld van zo’n eeuwenoude gevelsteen is die aan het Maarland ZZ. De afbeelding, een bebaarde kop, werd al in 1656 beschreven! De geschiedenis leert dat daar een chirurgijn heeft gewoond, die tevens kapper was.

Ontdekkingen
Af en toe worden nog gevelstenen ontdekt of herontdekt. Op een zolder, in een schuur of achter bepleistering van een gevel. Een heel nieuwe gevelsteen is de gaper die nog niet zo lang geleden bij drogisterij Bout in de gevel is geplaatst als vervanger van een oud exemplaar.
Als het gilde inwoners van Brielle kan helpen bij het opknappen van een gevelsteen of het maken ervan, zullen zij de helpende hand bieden, al was het maar door naar de juiste specialisten te verwijzen.

Levend verleden

De werkgroep maakt deel uit van het Erfgoedgilde Brielle en onderhoudt goede contacten met de gemeente Brielle. Ook is er een plek op internet waar veel te vinden is over het werk van het gilde waaronder afbeeldingen en verhalen die bij de stenen horen: levedevestingbrielle/werkgroep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Jaap Cost Budde
4-3-2018 15:37:22

Ik ben gek op Gevelstenen en heb vele foto's daarvan. Ben ook altijd op zoek naar de verhalen erachter maar weet bv niks van de stukke pot. Hebben jullie daar iets van of weten jullie het verhaal dan wil ik dat graag horen. Groet uit Alkmaar