Leve de vesting Brielle

Januari; schaven, boren en schilderen

Na een welverdiende pauze tijdens Kerst en Nieuwjaar zijn we op 6 januari weer begonnen. De komende weken of misschien wel maanden, afhankelijk van het weer, werken we binnen aan de affuiten. Er ligt hout voor drie stuks!
Het hout was al op maat en moest alleen nog op lengte gemaakt worden en natuurlijk geschaafd.

3-januari

4-januari

Vandaar de titel deze maand: schaven, schaven en schaven. Gelukkig niet met de hand maar op de schaafbank bij Leen van Dijk. Maar toch moet je met drie man aan de schaafbank staan voor de grootste en langste stukken hout.
Er lagen nog twee “assen” klaar en hierop komen twee lange liggers. Omdat de liggers enigszins taps toelopen, moet eerst goed gemeten worden, voordat de verbinding ingehakt kan worden.
1-januari

2-januari

Daarna worden met draadeinden de liggers aan de assen vastgemaakt.
Maar daarna kan het opbouwen beginnen; in totaal komen er nog 5 balken aan elke kant op het “chassis”. En per kant komen er twee lange draadeinden doorheen, dus boren maar. Gelukkig hebben we de hand weten te leggen op lange houtboren; een koopje via internet. En dit maakt het werk heel wat makkelijker. 5-januari

 

6-januari

Ondertussen wordt al gewerkt aan de assen voor het tweede affuit. Eerst op diepte inzagen en dan met de hand rondmaken. Een heel karwei! Het maken van een as duurt zeker twee ochtenden.

7-januari

8-januari

 

Het werk aan het eerste affuit gaat gewoon door. In de bovenste balken moet een uitholling komen waarin de “armen” van het kanon rusten.

9-januari

Bij het opbouwen van het affuit is tussen de balken al geverfd en nu kan het geheel in de eerste laag grondverf worden gezet. Het ziet er al bijna uit als een echt affuit. Nu nog twee balken plaatsen in de lengterichting (hierop ligt het kanon) en met draadeinden door en door met de zijkanten verbinden en de wielen monteren.

11-januari

 

12-januari

14-januari

De balken voor het “chassis” van het volgende affuit worden al gemeten en op maat gemaakt. Met een beetje geluk, kunnen we die in februari klaar hebben.

 

15-januari

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Ronald Struijk
2-3-2014 19:26:34

Super leuk om te zien mooi stukje vakwerk heel leuk