Leve de vesting Brielle

Werk aan de vesting: een nieuw jaar, een nieuw begin

Na een welverdiend kerstreces zijn we weer begonnen. Dit jaar werken we op maandag- en donderdagochtend, in plaats van op zaterdag. Maar eerst nog iets over vorig jaar.

De werkgroep en de gemeente vinden dat er eigenlijk te weinig kanonnen op de wallen staan, maar haal je die vandaan? Toevallig kwamen we erachter dat Hellevoetsluis nog kanonnen “over” heeft. In Hellevoetsluis zijn er langs de haven kanonnen ingegraven om dienst te doen als dukdalf!

Koos Steentjes en ondergetekende zijn op een koude decemberdag gaan kijken. Hellevoetsluis wil wel 3 kanonnen aan ons overdragen in ruil voor een nieuw affuit voor een van hun kanonnen. En we moeten ze zelf uitgraven. En we vonden ze bij de sluis aan de Kanaaldijk Westzijde; je zag bij niet dat het kanonnen waren.

hellevoet-1

Gelukkig waren er al kanonnen uitgegraven die tegenover het brandweermuseum lagen Dus konden we deze opmeten.

Hellevoet-2

Hellevoet-3

Hellevoet-4

Hellevoet-5

Hellevoet-6
Deze kanonnen zijn iets breder dan die wij in Brielle hebben, maar daar kunnen we rekening mee houden bij de volgende bestelling van het hout.
Omdat we toch hier waren zijn we nog even naar twee anderen kanonnen gaan kijken die bij Restaurant Aquarius liggen bij de haveningang. Heel mooi, maar deze kanonnen zullen met deze elevatie niet ver schieten.

Hellevoet-7

Hellevoet-8
Wat ook opvalt is het smeedwerk, wel heel wat overdadiger dan de affuiten in Brielle en de wielen zijn wel erg klein.

Hellevoet-9

Hellevoet-10

Hellevoet-11

Hellevoet-12

Hellevoet-13

Omdat de kanonnen ingegraven zijn in een waterkering, mogen we deze pas uitgraven na 1 april; na het stormseizoen. En als dit gebeurt maken we er weer een verslag van.

Sander van ‘t Verlaat,
Namens de werkgroep kanonnen en affuiten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.